”Hyväksikäyttäjä-Enon” tapauksen poikkeuksellisuus pakotti syyttäjät käyttämään jo kumottuja lakeja – "Sillä tavalla erikoinen tapaus"

4:08
Video: Elokuun alussa kerrottiin, että poliisi oli saanut viikon aikana viisi uutta tutkittavaa tapausta ja lukuisia yhteydenottoja Enoon liittyen.

Laajasalon lasten hyväksikäyttökokonaisuudesta epäiltyä Eno-nimellä tunnettua miestä vastaan nostetaan tänään syytteet, kertoo Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen.

Hän kertoo ennakolta, että nostettavat syytteet ovat pääsääntöisesti poliisin tutkimiksi ilmoittamien rikosten mukaisia. Hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida syytteitä tarkemmin ennen syytteiden nostoa.

Joudutaan soveltamaan vuosia vanhaa lakia

Vaikka miehen tekemiksi epäillyt teot eivät ole syyttäjän näkökulmasta lapsiin kohdistuneina seksuaalirikoksina poikkeuksellisia, on tapauksessa myös ammattilaisen näkökulmasta eräs mielenkiintoinen piirre.

– Sillä tavalla erikoinen tapaus, että tämä on jatkunut niin pitkään ja lainsäädäntökin on muuttunut moneen kertaan tässä matkalla, Hyppönen kuvailee.

Enon tekemäksi epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2006–2019. Hyppönen kuvaileekin tutkintavaiheessa ja syyteharkinnan aikana olleen hankalaa huomioida, mitä lakia tulisi minkäkin rikoksen kohdalla soveltaa.

Ihminen tulee nimittäin tuomita sen lain mukaisesti, joka on ollut voimassa tekohetkellä.

– Lainsäädäntö on ankaroitunut tähän päivään mennessä koko ajan. Ennen voitiin syyttää lievemmillä rikosnimikkeillä kuin se olisi tänä päivänä.

Samanlaisilla rikoksilla saattaa siis olla erilaiset rikosnimikkeet ja erilaiset rangaistukset sen perusteella, milloin rikos on tapahtunut.

– Siinä mielessä tämä on oikeudellisestikin kiinnostava juttu. Ei ihan perinteinen juttu siinä mielessä.

Poliisin julkaisi kuvan löytääkseen muut uhrit

Tapaus sai erityistä mediahuomiota, kun poliisi julkaisi Eno-kutsumanimellä tunnetun miehen kuvan ja kertoi tähän kohdistuneista rikosepäilyistä.

Tämä tehtiin muiden uhrien henkilöllisyyden selvittämiseksi, ja päivitys johtikin uusien henkilöiden ilmoittautumiseen poliisille.

Poliisin mukaan mies oli houkutellut tapahtuma-aikaan alaikäisiä tyttöjä asunnolleen, tarjonnut näille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä sekä käyttänyt näitä hyväksi. Tapauksia on tutkittu muun muassa törkeinä lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä ja törkeinä raiskauksina.

Hyppönen kertoo, että jos myöhemmin tulee ilmi uusia rikosepäilyjä, niistä tullaan tekemään uusi tutkinta, joka tulee etenemään omaan tahtiinsa.

– Tämä kokonaisuus on saatu pakettiin eikä tähän tule mitään uutta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja