Hyönteistutkija neuvoo: Näin eroon itikoista!

Hyttyset ovat inhottavaa seuraa kesämökillä, mutta hyönteistutkija Reima Leinosen konsteilla voit tehdä pihastasi verenimijöille vähemmän viihtyisän. Hyttysiltä suojautumiseen Leinosella on karu konsti: antaa syödä vain ja sietokyvyn kasvaa.

Hyttysnaaraat munivat kosteisiin painanteisiin, joten mikäli ei halua inisijöitä mailleen, kannattaa seisovasta vedestä hankkiutua eroon.

– Mitä vähemmän tynnyreitä, lätäköitä ja suihkulähteitä, sen parempi, hyttystutkija Reima Leinonen neuvoo.

Tuuliset paikat eivät houkuttele hyttysiä. Itikat ovat myös lisäsyy huolehtia nurmikon leikkuusta: lyhyt nurmi ja matalakasvuinen piha eivät verenimijöitä viehätä.

– Mikäli piha on pusikoitunut ja siellä on korkeaa kasvillisuutta ja lammikoita, niin sääski kiittää ja kumartaa.

Älä huido!

Suurin hyttysvetonaula pihassa kuin pihassa on kuitenkin ihminen itse. Leinonen kertoo, että toiset ihmiset ovat hyttysille vielä houkuttelevampia kuin toiset. Syy on esim. voimakkaassa pintaverenkierrossa, jonka ansiosta hyttyset löytävät kohteensa helpommin. Voimakas hikoilu saattaa myös vedota hyttysiin, Leinonen pohtii.

Hyttynen löytää meidät hengittämämme hiilidioksidin avulla. Leinonen kertoo, että esimerkiksi porot hakeutuvat sääskiparvilta piiloon teille ja hiekkamonttuihin, joissa tuulee ja lämmin ilma nousee nopeasti ylöspäin. Ilman mukana kohoaa hyttyselle eläimen paljastava hiilidioksidi.

Jos soramonttuun vetäytyminen ei ole vaihtoehto, miten saa olla hyttysiltä rauhassa?

– Mitä rauhallisemmin metsässä liikut, sitä todennäköisimmin saat olla rauhassa. Hyttyset nimenomaan etsivät hikoilevan, puuskuttavan heilujan ja huitojan. Kun hikoilet ja huidot, hengität myös enemmän hiilidioksidia, Leinonen neuvoo.

Hyönteistutkija suosittelee karkotteiden sijaan siedättymään verenimijöille: kun antaa hyttysten syödä alkukesästä, eivät puremat loppukesästä todennäköisesti enää kiusaa niin paljoa. Tämä on tietysti yksilöllistä.

Tämän takia hyttynen janoaa vertasi

Naarashyttyset imevät verta, mutta koiraille riittää kukkien mesi. Leinosen mukaan naaraatkin pärjäisivät "kasvisruokavaliolla".

– Naaras haluaa veriaterian taatakseen mahdollisimman laadukkaita jälkeläisiä ja mahdollisimman paljon. Hyttynen imee kerrallaan vain viisi mikrolitraa verta, ja jo se määrä riittää todellisen armeijan munimiseen.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Lue myös AVA:sta:

Lue myös:

    Uusimmat