Edessä hurja hyttyskesä: Kauden huippu ennen juhannusta

Varaudu ilmasta iskeviin verenimijöihin – hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan edessä on oikea ötökkäkesä. Kostea kevät ja helteet ovat nopeuttaneet niin hyttysten, paarmojen kuin mäkäröidenkin sikiämistä.

– Huippu alkaa olla pikkuhiljaa käsillä. Varmasti jo ennen juhannusta sääskiarmeijat ovat liikkeellä, keskeltä korpea tavoitettu hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo. Hän povaa tästä kesästä hyttysten suhteen jopa normaalia runsaampaa.

– Kaksi aiempaa kesää olivat sääskien suhteen rauhallisempia, mutta tänä keväänä on vettä piisannut.

Sääskinaaras munii kosteisiin painanteisiin, ja mikäli tuulet ja paiste eivät pääse lätäkköä kuivattamaan, saavat hyttyset koota rauhassa rivinsä. Viime aikojen helle on vielä nopeuttanut kuoriutumista, ja monin paikoin itikat ovat jo nousseet ilmaan.

Leinosen mukaan hyttysiä piisaa koko maassa, mutta paikallisesti erot hyttysten määrässä voivat olla suuriakin. Rannoilla kesälomailijaa ovat vastassa myös muunlaiset verenimijät.

– Järvien lahdekkeissa, varsinkin lietteisissä sellaisissa, kehittyy paarmoja. Ne ovat kehittyneet tänä kesänä helteen takia nopeasti. Virtaavissa vesissä on taas kehittynyt voimakkaita mäkäräpopulaatioita, jotka ovat jo täysin lennossa. Ystäviä riittää!

Leinonen lupaa, että inisijöitä riittää juhannuksen jälkeenkin: naaras voi lentää parista viikosta jopa kuukauden ajan. Hyttyslajeja kun on maassamme yli 40, ja osa saa siivet alleen vasta myöhemmin.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Lue myös AVA:sta:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja