Hyödynnä pakastinta – näin leivonnaiset säilyvät

Pohditko, mitä leipoisit juhliin? Ota huomioon, että kun pakastat osan tarjottavista jo hyvissä ajoin, ei kaikki kiire pakkaudu edelliselle illalle.

Juhlat tulossa? Monet leivonnaiset voi leipoa hyvissä ajoin ja huoletta pakastaa ja sulattaa ennen juhlia. Tällaisia leivonnaisia ovat esimerkiksi kuivakakut sekä tuorejuusto- ja rahkatäytteiset kakut, muffinit, pullat, kakkupohjat ja pikkuleivät sekä monenlaiset piiraat.

Toki voit yksinkertaisesti laittaa leivonnaisia pakkaseen pahan päivän paralle odottamaan hetkeä, kun mieliteko yllättää. Jos leivot suuren satsin, on osa valmiista, kuorruttamattomista leivonnaisista hyvä laittaa suoraan pakkaseen, jotta ne eivät turhaan jää kuivahtamaan keittiön pöydälle. Nyrkkisääntönä kannattaakin pitää sitä, että leivonnaiset laitetaan mahdollisimman tuoreina pakastimeen.

Jos juhlista jää leivonnaisia yli, kannattaa pakastinta hyödyntää silloinkin. Jopa kermakakun jämät voi laittaa pakkaseen ja sulattaa myöhemmin, joskin maku ja ulkonäkö voivat hieman kärsiä. Jos haluat valmistaa vieraille kermakakun jo hyvissä ajoin, pakasta se mieluiten ennen kuorruttamista.

Voimakkaat tuoksut tarttuvat leivonnaisiin herkästi, joten ne kannattaa suojata hyvin pakastimeen laitettaessa.

Ota jäiset leivonnaiset sulamaan jääkaappiin.

Näin leivonnaiset säilyvät pakastimessa:

Pullat: 6–12 kk

Rasvaiset leivonnaiset: 3–6 kk

Vaalea leipä: 1–3 kk

Ruisleipä: 1–3 kk

Kermakuorrutetut kakut: 3 kk


Jotkut leivonnaiset voi myös pakastaa raakana paistoa odottamaan. Esimerkiksi voitaikinasta valmistetut leivonnaiset, kuten pasteijat, voi pakastaa myös paistamattomina. Kokeile myös seuraavaa sämpyläreseptiä:

Sämpylät pakastimesta uuniin

Huomioi, että ohjeeseen käytetään normaalia enemmän hiivaa ja siirappia, koska pakastuksen aikana hiiva ”elää” ja kuluu. Älä pakasta liian pitkiä aikoja, 1–2 kk on turvallisin maksimiaika.

12 kpl:

3 dl maitoa, piimää tai vettä

50 g hiivaa (1 pkt)

2 tl suolaa

2 rkl siirappia

2 rkl voita tai margariinia

7–8 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

tai:

6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

2–3 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja jaa se palasina muffinipellille silikonivuokiin. Anna sämpylöiden kohota 30 minuuttia peitettynä leivinliinan alla.

Pakasta heti kohotuksen jälkeen, laita varovaisesti suoralle alustalle pakastimeen leivinliinalla peitettynä. Paras paikka on kaappipakastimen ylin pakastava hylly, laita myös pakastusteho päälle. Kun sämpylät ovat jäätyneet, vaihda ympärille iso muovipussi.

Kun haluat paistaa sämpylät, kuumenna uuni 225:een asteeseen, paista jäiset sämpylät suoraan pakastimesta uunin keskitasolle nostettuna noin 15 minuutin ajan.

VINKKI: Voit tehdä samalla ohjeella tupla-annoksen sämpylöitä, paista puolet heti ja pakasta puolet. Koska hiivaa on melko runsaasti, voit lisätä heti leivottavaan osaan jotain makua antavaa raskaampaakin ainetta, esimerkiksi tuorejuustoa, fetajuustoa, punajuuri- tai porkkanaraastetta tai pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja ja taikina jaksaa silti kohota.


Kokeile myös: !


(MTV LIFESTYLE)

Osittaislähde: Ruokatieto.fi

Lue myös:

    Uusimmat