Hybridikeskusjohtaja: Rajatabu syytä murtaa – "Käännytykset saman tien tai nopea turvapaikan käsittely"

Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen: Itärajan yli tulleet käännytettävä saman tien tai turvapaikkahakemus käsiteltävä nopeasti 3:24
Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen: Itärajan yli tulleet käännytettävä saman tien tai turvapaikkahakemus käsiteltävä nopeasti.

Hybridikeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan itärajan yli masinoidusti tulevat on käännytettävä heti tai heidän turvapaikkansa on käsiteltävä nopeasti.

Savolaisen mukaan nyt kun uusi rajalaki on voimassa, on aika "ravistella muutkin tabut".

– Minkä ihmeen takia Venäjä ei ole turvallinen maa joillekin ihmisille, jotka ovat tulleet sinne vapaaehtoisesti viisumin kanssa ja päättäneet nyt hakeutua Suomeen, Savolainen pohtii Kymmenen uutisten haastattelussa.

– Käännytykset saman tien tai nopea turvapaikan käsittely, hän jatkaa.

Turvapaikanhakemuksiin liittyy Savolaisen mielestä yleiseurooppalaisia tabuja.

– Turvapaikanhakijat laitetaan pisimpään mahdolliseen tutkintaan ja näin he jäävät pitkäksi aikaa järjestelmään. Siksi se on laittoman maahantulon tekotapa, Savolainen sanoo.

Tilanne voi eskaloitua "painajaismaiseksi"

Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoille saapui  tiistaina 50 turvapaikanhakijaa iltayhdeksään mennessä, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrottiin MTV Uutisille. Maanantaina turvapaikanhakijoita oli 39.

– Nämä ovat vielä pieniä määriä, mutta kun kuulin, että venäläiset auttavat heitä kohti rajaa, niin tästä on Venäjällä voitu suunnitella tulevan jotain suurtakin, Savolainen sanoo.

Savolainen pitää mahdollisena, että asia sovitaan paikallisen rajayhteistyön puitteissa.

Niin ikään on Savolaisen mukaan mahdollista, että tilanne rajalla eskaloituu. "Painajaismaisessa" vaihtoehdossa Venäjältä tunkeutuisi ihmisiä Suomeen myös maastorajan yli, Savolainen katsoo. 

– Venäjän kautta pystytään imemään todella paljon ihmisiä tänne, Savolainen sanoo.

– Nyt harjoitellaan henkisesti, miltä tuntuisi oikein iso pakolaisvyöry.

Venäjältä signaali Suomelle

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kommentoi aiemmin tiistaina, ettei itärajalle tule väkeä vahingossa, joten nyt on pohdittava ja valmisteltava kaikki keinot läpi.

– Se on vuosikymmenten tapa. Sinne ei tule väkeä, ellei siitä erikseen Venäjän turvallisuuspalvelu tai hallinto niitä sinne päästä. Ja tämä on siis ollut vanha käytäntö, ja näin Venäjän sisäinen hallinto toimii, hän sanoi toimittajille Brysselissä tiistaina.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin tiistaina, että rajaviranomaiset Venäjän puolelta ovat myös saattaneet ja kuljettaneet väkeä rajalle.

Yhtenä Venäjän mahdollisena motiivina Hybridikeskuksen verkostojohtaja Savolainen pitää sitä, että Moskovasta halutaan osoittaa Suomelle, miten vaikeiksi asiat voidaan tehdä.

– On helppo ajatella, että Venäjä haluaa signaloida Suomelle, että näettekö, millaisia vaikeuksia pystymme tekemään, jos emme ole riittävän hyviä kavereita, Savolainen  arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat