Sisäministeriö alkaa valmistella rajoituksia itärajalle

Sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta 2:42
Sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta

Suomen itärajalla on ollut poikkeuksellista liikehdintää viime viikkoina. Sisäministeri Mari Rantasen mukaan (ps.) hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16. pykälän pohjalta toimia.

Mari Rantanen kommentoi tänään Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen tilannetta tiedotustilaisuudessa.

Rantasen mukaan lopullisia päätöksiä toimista ei ole tehty. Ensin kokeillaan lievempiä keinoja, sitten kovempia.

Venäjä on päästänyt Suomen rajanylityspaikoille viime aikoina aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita puutteellisin matkustusasiakirjoin.

Aiemmin Venäjä ei pääsääntöisesti ole sallinut puutteellisin asiakirjoin matkustavien jatkaa Suomen rajanylityspaikoille, mutta viime kuukausina Venäjän toiminta on muuttunut.

Rantanen sanoi, että sisäministeriö on valmistelemassa rajavartiolain pykälän 16 pohjalta esitystä, jonka mukaan rajanylityspaikkoja voitaisiin sulkea tai rajoittaa.

Rantasen mukaan pykälä mahdollistaisi useita toimia, kuten esimerkiksi rajanylityspaikkojen sulkemisen tai kansainvälisen suojelun hakemisen yhteen tai useampaan paikkaan. Lopullisia päätöksiä toimenpiteistä ei Rantasen mukaan ole tehty.

Rajavartiolaitoksen esikunnan tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikön Mikko Lehmuksen mukaan eilen ja tänään rajalle on saapunut noin 60 ihmistä. Lehmuksen mukaan rajan tilanne on kuitenkin hallittu.

Tämän vuorokauden aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on tullut 21 turvapaikanhakijaa, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari STT:lle noin kello 11 aikaan. 

Turvapaikanhakijat ovat tulleet sekä Vaalimaan että Nuijamaan rajanylityspaikoille.

Paperittomat maahantulijat MTV:n haastattelussa Nuijamaalla – silminnäkijä: "Tulivat Venäjän tulliin pakettiauton kyydissä" 0:51
MTV Uutiset oli paikalla Nuijamaan raja-asemalla, kun kuusi turvapaikanhakijaa saapui sinne polkupyörillään.

Lukkari kertoo, että turvapaikanhakijoista kaikki ovat hakeneet kansainvälistä suojelua eli ovat pyytäneet turvapaikkaa.

– Rajavartiosto ottaa turvapaikkahakemuksen vastaan, jonka jälkeen heidät siirretään Maahanmuuttoviraston eli Migrin huomaan. He jatkavat sitten turvapaikkakäsittelyä, Lukkari kertoo.

Itärajalla valmistaudutaan Venäjän toimiin – mitä luvassa? 11:18
Katso myös: Itärajalla valmistaudutaan Venäjän toimiin – mitä luvassa? (14.11.)

Turvapaikanhakijoiden laajamittaista ohjaamista Suomen rajanylityspaikoille on pidetty myös Venäjän hybridivaikuttamisena.

Suomen puolustusministerin Antti Häkkäsen (kok.) mukaan merkit itärajalla viittaavat siihen, että rajalla nähdään ohjattua maahantuloa. 

Hän kertoo informoivansa muun muassa Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergia ja EU:n korkeaa edustajaa Josep Borrellia epätavallisesta rajanylitysliikenteestä, kun Suomen, Viron ja Ruotsin puolustusministerit antavat tilannekuvan Itämeren tilanteesta Brysselissä.

Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoi sunnuntaina STT:lle, että tämän syksyn rajanylityksissä on ollut mukana samanlaisia elementtejä kuin tuolloin.

Rantanen totesi tiedotustilaisuudessa, ettei Suomi aio ajautua sellaiseen tilanteeseen kuin vuonna 2015.

Lue myös:

    Uusimmat