Pääministeri Orpo: Venäläiset ovat saattaneet turvapaikanhakijoita Suomen rajalle – "Tähänkin on varauduttu"

Orpo: Venäjän toiminta rajalla vaikuttaa tietoiselta ratkaisulta 5:09
Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi itärajan tilannetta.

Venäjän viranomaiset auttavat turvapaikanhakijoita saapumaan Suomen rajalle, sanoi pääministeri Petteri Orpo (kok.) hetki sitten. Orpo kommentoi rajan tilannetta medialle eduskunnassa.

Venäjä on alkanut päästää Suomen rajalle henkilöitä, joilla ei ole Suomeen pääsyn edellyttämiä asiakirjoja. Rajoille saapuvat ihmiset hakevat Suomesta turvapaikkaa.

– On selvää, että heitä autetaan ja myöskin rajavartioiden toimesta heitä on saatettu ja kuljetettu rajalle.

Pääministerin mukaan tilanne on tarkassa seurannassa ja jatkotoimia valmistellaan.

– Hallituksen yhteinen viesti on selvä. Haluamme huolehtia rajan turvallisuudesta ja on nähtävissä, että Venäjä on selkeästi muuttanut käytäntöjään. He päästävät rajalle ihmisiä ilman asiallisia asiakirjoja.

Orpo vertaa tilannetta Rajajoosepin rajanylityspaikan tapahtumiin vuosina 2015–2016, jolloin suuria määriä turvapaikanhakijoita saapui Suomen rajalle.

– Tämä vaikuttaa ihan tietoiselta ratkaisulta, Orpo kommentoi Venäjän toimintaa.

Orpon mukaan kansalaisten ei tarvitse olla huolissaan. 

– Meillä on erinomaiset rajaviranomaiset ja tähänkin on varauduttu. Lainsäädäntöä on korjattu ja tämä on taas yksi osoitus siitä, että elämme epävarmassa ajassa.

Näitä toimia on työkalupakissa

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoi aiemmin, että hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16. pykälän pohjalta toimia.

Rantasen mukaan pykälä mahdollistaisi useita toimia, kuten esimerkiksi rajanylityspaikkojen sulkemisen tai kansainvälisen suojelun hakemisen yhteen tai useampaan paikkaan.

Rajavartiolaitoksen mukaan eilen ja tänään rajalle on saapunut noin 60 ihmistä.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan merkit itärajalla viittaavat siihen, että rajalla nähdään ohjattua maahantuloa. 

Aiemmin tänään kerrottiin myös, että Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa säilyy. Konsulaatin sulkemista on vaadittu muun muassa kansalaisaloitteella.

Sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta 2:42
Näin sisäministeri Mari Rantanen tiedotti itärajan poikkeuksellisesta tilanteesta tiistaina.

 

Lue myös:

    Uusimmat