Huumekauppaa ja väkivaltaisia yhteenottoja – tällainen on Suomeen havitteleva Satudarah MC

Useiden etnisten ryhmien edustajista koottu Satudarah MC on noussut sen perustusmaassa Hollannissa Helvetin enkeleitä suuremmaksi ja myös maineeltaan väkivaltaisemmaksi moottoripyöräkerhoksi.

Satudarah MC perustettiin Hollannin Moordrechtissa vuonna 1990 ja sillä on tällä hetkellä maassa yli 30 alajaostoa.

Satudarahin perustajajäsenet olivat maahanmuuttajia tai maahanmuuttajien lapsia, jotka olivat kotoisin aiemmin Hollannille kuuluneesta Indonesiaan Malukun saariryhmästä. 

Satudarah -nimi tarkoittaa indonesiaksi "yhtä verta" ja ryhmän tarkoituksena onkin yhdistää kaikki sen jäsenet rotuun ja kulttuuriin katsomatta. Satudarahin tunnuksessa on intiaanipäähineen alla verivanalla yhdistettynä tummat ja vaaleat kasvott. Ryhmän motto on “Black and Yellow Nation Worldwide”.

Satudarah MC:n toiminta on organisoitu samaan tapaan kuin muiden moottoripyörä- tai niin sanottujen liivijengien. 

Satudarah MC pitääkin Helvetin enkeleitä vihollisjenginään ja on avoimesti julistanut haastavansa Helvetin enkelit.

Bandidos MC puolestaan kuuluu Satudarahin liittolaisiin.

Jäsenet narahtivat jättisalakuljetuksesta

Satudarah MC perusti ensimmäisen Hollannin ulkopuolisen jaoston Belgian Antwerpeniin vuonna 2012. Nykyään Satudarahin toiminta on ulottunut liki pariinkymmeneen maahan, muun muassa Espanjaan, Malesiaan, Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin.

Pohjoismaista Satudarah rantautui ensimmäisenä Tanskaan, missä jengillä on ollut useita väkivaltaisia yhteenottoja Helvetin enkeleiden kanssa. 

Satudarah on yrittänyt vuosia saada vankempaa jalansijaa Ruotsissa. Kerho aloitti toimintansa Malmössa syyskuussa 2013 ja sai aikaiseksi kohun, kun järjestön jäsenet julkaisivat Facebook-sivuillaan suoria uhkauksia Helvetin enkeleille ja kertoivat olevansa valmiita sotaan heidän kanssaan.

Poliisi onkin Ruotsissa yrittänyt kiivaasti torpata Satudarahin leviämisen. Vuonna 2014 Ruotsin poliisi sai pitkän tarkkailun tuloksena seitsemän henkilöä kiinni ennätyssuuren, lähes 40 kokaiinikilon salakuljetuksesta. Huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut lähes 4,4 miljoonaa euroa.

Viisi pidätetyistä oli Satudarahin jäseniä, yksi korkeassa asemassa oleva järjestön hollantilaisen jaoston johtaja. Yksi syytetyistä oli jengiläisten tuttu.

Keskusrikospoliisi kertoi Satudarah MC:n saapumisen Suomeen olevan mahdollista. KRP kuitenkin korostaa, ettei jengiläisiä ole vielä havaittu Suomessa, vaan kyse on lähinnä uhka-arviosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja