Huuhkajien EM-kisahuuma saa liiton kassan kilisemään – Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ylistää kannattajia: "En voisi olla ylpeämpi"

6:45
Tulosruutu: Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo, miten menestys vaikuttaisi Huuhkajien palkintorahoihin.

Suomen Palloliiton puheenjohtajalla Ari Lahdella on aihetta hymyyn. Huuhkajien EM-huumassa käy maajoukkuepaitakauppa kuin häkä, EM-kisoista on luvassa mittavat palkintorahat ja jalkapallon harrastajamäärät ovat kääntyneet jälleen nousuun.

Kaiken kaikkiaan Palloliiton puheenjohtajalla on helppoa olla tyytyväinen Suomen rupeamaan EM-kisoissa.

– Tyydyttää totta kai ja pitää olla tyytyväinen jo siihenkin, että ollaan täällä. Molemmat pelit, mitä olemme pelanneet, niitä ei tarvitse hävetä todellakaan. Tanska-voitto oli ehkä pieni positiivinen yllätys, ja Venäjä-pelissä kaikki oli mahdollista. Kirvelevä tappio, mutta se kuuluu urheiluun, Lahti perkaa MTV Urheilulle Pietarissa.

– Kolme pistettä on ihan kelvollinen tulos.

Huuhkajien EM-kisataival on saanut tuhannet suomalaisfanit matkustamaan otteluiden perässä Kööpenhaminaan ja Pietariin. Kannattajat ovat käyttäytyneet mallikkaasti.

Tapa, jolla suomalaisyleisö luki tilannetta Tanska-pelissä jopa herkisti Lahtea.

– Täytyy sanoa, että etenkin Tanska-pelin jälkeen Palloliiton puheenjohtajana en voisi olla ylpeämpi sekä faneista että joukkueesta. Se oli aivan supersuoritus kaikilta. Se oli ilta, joka jää meille kaikille loppuelämäksi mieleen, Lahti ylistää.

– Me olemme saaneet todella hyvää palautetta ympäri maailman. Se on upea juttu.

Näin paljon menestys lihottaa palkintopottia

Myös Palloliiton kamreerit voivat olla tyytyväisiä EM-kisojen taloudelliseen antiin. Maajoukkueen viralliset fanipaidat, 22 000 kappaletta, on myyty loppuun. Lisäksi liiton kassaa lihottaa Huuhkajien menestys kisoissa.

Pelkästään Tanska-voitto toi miljoona euroa Uefan palkintorahaa. Mahdollinen jatkopaikka kolminkertaistaisi bonuspotin. Itse EM-kisapaikasta Uefa maksaa 9,25 miljoonan euron osallistumispalkkion.

– Jos ollaan realistisia, niin me tarvitsemme yhden pisteen. Se toisi puoli miljoonaa. Jatkopaikka toisi 1,5 miljoonaa eli se olisi parin miljoonan potti. Toki voi olla, että tämä kolme pistettäkin riittää ja sitten saadaan 1,5 miljoonaa jatkosta.

– Tilanne on vähän nafti tällä hetkellä, Lahti myöntää.

Pelaajat saavat Uefan palkintorahoista kolmanneksen.

Lahti toivoo, että EM-kisojen jalkapallohuuma tarttuu myös kotimaisiin pääsarjoihin ja juniorijalkapalloon.

– Sain tänään harrastajalukemia nähtäväkseni ja ilokseni huomasin, että se kuoppa, joka syntyi koronan vaikutuksesta, on kiritty umpeen ja meillä on paljon uusia harrastajia. Se on hieno juttu, Lahti intoilee.

Suomi kohtaa EM-kisojen viimeisessä lohko-ottelussaan Belgian maanantaina Pietarissa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja