Huthikapinalliset: Jätämme Venäjän ja Kiinan alukset rauhaan

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" (12.1.2024)

Jemenin huthikapinalliset jättävät rauhaan Venäjän ja Kiinan alukset Punaisellamerellä, lupasi yksi ryhmän johtajista tänään.

Kapinalliset ovat viime aikoina tehneet toistuvia hyökkäyksiä rahtialuksia vastaan alueella, eivätkä ole lopettaneet ohjusiskujaan Yhdysvaltojen ja Britannian vastaiskuista huolimatta.

Huthien mukaan iskuilla tuetaan Israelia vastaan Gazassa taistelevia palestiinalaisia.

–  Venäjän tai Kiinan, sen paremmin kuin monien muidenkaan maiden, laivaliikenne alueella ei ole uhattuna. Olemme valmiit tarjoamaan turvallisen liikkumisen laivoille Punaisellamerellä, koska vapaalla meriliikenteellä on suuri merkitys maallemme, sanoi kapinallisten johtoon kuuluva Mohammed al-Bukhaiti venäläisen Izvestija-lehden haastattelussa.

Bukhaitin mukaan kapinalliset tulevat kuitenkin jatkamaan iskujaan kaikkiin sellaisiin aluksiin, jotka ovat jollain lailla kytköksissä Israeliin. Samalla hän väitti, ettei kapinallisten tarkoituksena ole upottaa laivoja, vaan ainoastaan saada ne muuttamaan kurssiaan. Aluksia on Bukhaitin mukaan tulitettu vasta sen jälkeen, kun ne ovat kieltäytyneet tästä.

– Tarkoituksenamme on lisätä juutalaisvaltion kärsimiä menetyksiä, jotta Gazan verilöyly saataisiin loppumaan.

Yhdysvaltalaisalusta tulitettiin ohjuksilla

Yhdysvaltain merivoimien mukaan huthit tulittivat yhdysvaltalaisomisteista säiliöalusta eilen illalla Adeninlahdella ohjuksilla. Asevoimien mukaan ohjukset eivät kuitenkaan osuneet alukseen, eikä välikohtaus aiheuttanut vahinkoja.

Huthit vahvistivat ampuneensa alusta, mutta väittivät myös osuneensa siihen. Kapinallisten mukaan alusta kohti ammuttiin useita ohjuksia, ja laiva sai useita suoria osumia.

Lue myös: Keitä ovat huthikapinalliset? (12.1.) 

Noin viikko sitten Yhdysvallat ja Britannia tekivät usean muun maan tuella iskuja huthikapinallisia vastaan Jemenissä. Iskujen jälkeen huthit sanoivat myös kaikkien Yhdysvaltain ja Britannian etujen olevan "oikeutettuja kohteita".

Noin viikon sisällä Yhdysvallat on iskenyt ainakin Jemeniin viidesti.

Lue myös:

    Uusimmat