Huthikapinalliset laukaisivat kaksi ohjusta yhdysvaltalaisomisteista Chem Ranger -alusta kohti

Jemenin huthikapinalliset laukaisivat kaksi ohjusta kohti yhdysvaltalaisomisteista säiliöalusta, Yhdysvaltain asevoimat kertoo viestipalvelu X:ssä

Päivityksen mukaan isku tapahtui torstaina noin iltayhdeksältä Jemenin aikaa. Jemen on tunnin Suomea edellä.

Iskuista kertoi varhain perjantaina Suomen aikaa Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämaja, joka vastaa Lähi-idän-toiminnoista (USCENTCOM).

Aluksen miehistön kerrotaan todistaneen, kun ohjukset putosivat veteen aluksen lähelle. Tapahtuneesta ei ole raportoitu aiheutuneen vahinkoja ihmisille tai alukselle.

Chem Ranger -alus purjehtii Marshallinsaarten lipun alla ja Yhdysvaltain asevoimien mukaan kreikkalainen toimija operoi alusta. Marshallinsaaret on Tyynellämerellä sijaitseva itsenäinen valtio, jolla on tiiviit siteet Yhdysvaltain kanssa.

Iranin tukemat huthikapinalliset sanoivat aiemmin tehneensä Adeninlahdella iskun kyseistä alusta vastaan ja väittivät myös osuneensa siihen.

Adeninlahti yhdistää Punaisenmeren ja Arabianmeren.

Lue myös: Keitä ovat huthikapinalliset? (12.1.) 

Osapuolet sanoneet jatkavansa iskujaan

Huthikapinalliset ovat viime kuukausina tehneet Punaisellamerellä lukuisia iskuja kansainvälistä meriliikennettä vastaan. Huthit ovat sanoneet iskevänsä laivoihin, joilla heidän mielestään on yhteyksiä Israeliin, ja perustelleet iskujaan Israelin sotatoimilla Gazassa.

Noin viikko sitten Yhdysvallat ja Britannia tekivät usean muun maan tuella iskuja huthikapinallisia vastaan Jemenissä. Iskujen jälkeen huthit sanoivat myös kaikkien Yhdysvaltain ja Britannian etujen olevan "oikeutettuja kohteita".

Yhdysvallat on jatkanut iskujaan, viimeksi torstaina. Noin viikon sisällä Yhdysvallat on iskenyt Jemeniin viidesti.

Huthit ilmoittivat jatkavansa iskujaan vastatoimista huolimatta. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi vuorostaan, että Yhdysvallat jatkaa iskujaan, koska huthikapinalliset eivät ole lopettaneet omia hyökkäyksiään.

Lue myös:

    Uusimmat