Keitä ovat huthikapinalliset? Näin Lähi-idän konflikti laajeni yön aikana

Yhdysvallat ja Britannia vastannut huthikapinallisten iskuihin mittavasti Jemenissä 1:19
Yhdysvallat ja Britannia iskivät mittavasti huthikapinallisia vastaan Jemenissä perjantain vastaisena yönä.

Yhdysvallat ja Britannia vastasivat huthikapinallisia vastaan perjantaiyöllä Jemenissä. 

Kansainvälisen median mukaan Yhdysvallat liittolaisineen on kohdistanut mittavia iskuja perjantain vastaisena yönä huthikapinallisiin Jemenissä. Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat pommittivat toistakymmentä kohdetta, joiden on väitetty olevan Iranin tukemien huthikapinallisten käytössä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että iskut ovat suora vastaus huthien viimeaikaisiin iskuihin Punaisellamerellä. Biden myös varoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei pelkää tehdä tarvittavia jatkotoimia yhdysvaltalaisten suojaamiseksi.

Huthikapinalliset aloittivat syksyllä iskunsa Israeliin kytköksissä oleviin rahtialuksiin Punaisellamerellä tukeakseen palestiinalaisia Gazassa. 

Noin viikko sitten Yhdysvallat liittolaisineen antoi huthikapinallisille viimeisen varoituksen lopettaa iskut sotilaallisten vastatoimien uhalla. 

Keitä ovat huthit?

Huthit ovat Jemenin sotilaallinen ryhmittymä, joka on nimetty perustajansa Hussein Badreddin al-Houthin mukaan. Brittiläinen uutistoimisto The Guardian kertoo, että huthien riveissä on arviolta yhteensä 20 000 taistelijaa. Huthikapinalliset pitävät hallussaan osaa läntisestä Jemenistä sekä Punaisestamerestä. 

Huthikapinalliset tukevat palestiinalaisia Gazassa ja saavat toiminnalleen tukea Iranista. Huthit sanovat hyökkäyksillään vastustavansa Israelin hyökkäyssotaa Gazassa. Viimeisten kuukausien aikana Yhdysvallat ovat estäneet useita huthien iskuja Punaisellamerellä.

MTV Uutiset uutisoi viime vuoden lopulla huthien radikaalista ideologiasta. Huthit ovat muun muassa 2000-luvun alusta saakka julistaneet kuolemaa Israelille ja Yhdysvalloille. 

Huthit ovat tehneet muitakin näkyviä iskuja viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 Huthit ampuivat raketteja F1-kisoihin Jeddassa. 

Huthit ovat vain yksi sekasortoisen Jemenin sotilaallisista ryhmittymistä. YK:n arvion mukaan Jemenin katastrofaalisessa sisällissodassa on kuollut satojatuhansia ihmisiä 2020-luvulla. 

Lue myös:

    Uusimmat