Mainos

Hurja tutkimusväite: Tatuoinnit estävät normaalin hikoilun

Urheilijapiireissä paidan alta pilkistävä tatuointi ei ole harvinainen näky. Ihon koristelulla saattaa kuitenkin olla suuri vaikutus hikoiluun ja suoritustehoon.

Uuden, pienen tutkimuksen mukaan hien määrä ja suolaisuus muuttuvat siinä kohdassa ihoa, mihin musteleima on lyöty. Tatuoinnin ja hienerityksen välisellä yhteydellä on tutkimuksen mukaan vaikutusta niin laajasti kehonsa koristelleisiin kuin niihin, joilla on vain pieni tatuointi.

Tatuoidessa muste pistetään samaan ihokerrokseen, jossa suurin osa hikirauhasista on. Hikirauhasten erittämän hien tarkoituksena on viilentää kehoamme ja vapauttaa suoloja sekä muita elektrolyyttejä. Kukaan ei ole kuitenkaan aiemmin tutkinut tatuoinnin yhteyttä hikoilemiseen. Asiaan tarttuikin yhdysvaltalaisen Alma Collegen fysiologian ja terveystieteiden professori Maurie Luetkemeier kahden oppilaansa kanssa.

Tatuointi puolitti hikoilun

Medicine & Science in Sports & Exercise -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessaan trio tutki kymmentä tervettä nuorta miestä, joilla oli tatuointi toisella puolella kehoaan. Tatuoinnin peittämän puolen vastapainoksi vastakkaisen kehonosan tuli olla tatuoimaton. Toisin sanoen, jos miehen olkapäähän oli tatuoitu lohikäärme, toisen olkapään tuli olla musteeton. Osa tatuoinneista oli tuoreita, osa kolme tai neljä vuotta vanhoja.

Tutkijat kiinnittivät sekä miesten tatuoituun kehonosaan että vastakkaiseen ”puhtaaseen” ihoon laput, jotka sisälsivät hikoilun käynnistävää ainetta. Saman tien, kun iho oli altistettu kemikaalille, tutkijat vaihtoivat hikoilun käynnistäneet laput hikoilutuloksia mittaaviin.

Poistettuaan, punnittuaan ja tarkasteltuaan lappuja 20 minuutin jälkeen tutkijat huomasivat tatuoidun ihon hikoilleen jopa puolet vähemmän kuin tatuoidun. Myös tatuoidun ja tatuoimattoman ihon hien koostumus vaihteli: musteen alta erittynyt hiki sisälsi miltei kaksi kertaa enemmän natriumia. Tulos oli sama riippumatta siitä, kuinka vanha tatuointi oli.

Ihminen ei toimi täysillä, jos ei aineenvaihduntakaan

Pienimuotoinen tutkimus antaa viitettä tatuoinnin pysyvistä vaikutuksista ihoon. Tutkijat arvelivat tatuointimusteen kenties tukkineen joitain hikirauhasia. He kuitenkin totesivat, että todennäköisemmin tatuoinnista johtuva pitkäaikainen tulehdus soluissa vaikuttaa hikirauhasten herkkyyteen ja siihen, kuinka paljon suoloja kulkeutuu soluista hikeen.

Tuloksia tulkittaessa tulee ottaa huomioon otoksen pienuus sekä hikoilun tuottaminen kemikaalisesti. Tutkimushenkilöissä ei myöskään ollut mukana naisia tai vanhuksia. Tutkimusryhmä aikookin selvittää asiaa tarkemmin lähitulevaisuudessa.

Mikäli tatuoinnit todella puolittavat kehomme elintärkeän kyvyn erittää hikeä, tatuoiduilla maratonjuoksijoilla, palomiehillä ja kuumassa ilmastossa työskentelevillä sotilailla saattaa olla syytä huoleen. Ihminen ei pysty työskentelemään maksimiteholla, jos hänen aineenvaihduntansa ei toimi täysillä.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.