Hurja asiantuntijanäkemys Tokion olympiayleisurheiluun – "Hyvin mahdollista, että finaalissa nähdään kaksi suomalaista"

Haastattelussa kolmiloikkaaja Senni Salminen 5:59
Suomen ennätyksen loikkinut Senni Salminen kertoo videolla omasta urheilu-urastaan.

MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen sanoo, että Tokion kesäolympialaisten kolmiloikkafinaalissa voidaan nähdä kaksikin suomalaisnaista.

Senni Salminen on parannellut kolmiloikan Suomen ennätystä kahteen otteeseen kesäkuussa. Salminen loikki tuoreimman ennätystuloksen 14,63 yleisurheilun joukkueiden EM-kilpailuissa Romaniassa. Kristiina Mäkelä rikkoi oman ennätyksensä ja olympiarajan reilua viikkoa myöhemmin. Mäkelän uusi ennätys kirjataan lukemin 14,41. Järvinen uskoo suomalaisten mahdollisuuksiin olympialaisissa.

– On hyvin mahdollista, että Tokion finaalissa nähdään kaksi suomalaista ja jompikumpi niin sanotulla finaalikierroksella eli kahdeksan parhaan joukossa. Nyt kun siellä on kaksi potentiaalista yrittäjää, niin toinen todennäköisesti onnistuu, Järvinen toteaa.

– Tällä hetkellä se näyttää todennäköisemmältä, että Senni Salminen on parempi heistä. Taas pitää muistaa, että vaikka olisit kuinka hyvässä kunnossa, niin pitää kolmella hypyllä onnistua päästäkseen finaaliin, Järvinen jatkaa.

Salmisen tulos riittää peräti tämän kauden maailmantilaston kuudenteen tilaan. Mäkelä on omalla suorituksellaan listan 15:s. Naisten pika-aidoissa nähtiin suomalaisilta kovaa tulosparannusta, kun kilpailu koveni. Järvinen sanoo sen olevan mahdollista, että sama olisi voinut vaikuttaa Mäkelän suorituksiin.

– Pitää kuitenkin muistaa se, että Mäkelä on hypännyt vuosien varrella 34 kertaa yli 14 metrin. Jo viime vuosi oli sellainen, että 14 metriä ei ollut mikään raja, vaan kyse oli siitä, kuinka paljon menee sen yli. Paljoa ei vielä mennyt, Järvinen sanoo.

– Mäkelä on nostanut selkeästi tasoaan. Jos mietitään muutama vuosi takaperin, niin tuli silloin tällöin 14 metrin hyppyjä, mutta ei niin, että huonossakin kisassa meni 14,20, Järvinen summaa.

Kolmiloikan naisten olympiafinaalissa on kertaalleen nähty suomalaisedustusta. Mäkelä eteni vuonna 2016 Rion olympialaisissa silloisella ennätyksellään 14,24 loppukilpailuun. Finaalipaikkaan riitti varsin maltillinen tulos 14,08. Heli Krüger oli karsimassa kahdesti loppukilpailuun uransa aikana, mutta jäi molemmilla kerroilla karsintaan.

Järvinen arvelee, että finaalipaikkaan riittää noin 14,17-14,19 metrin siivu. Kristiina Mäkelän tuloksien keskiarvo on ollut tällä kaudella sitä luokkaa.

– Sen paremmin ei tarvitse hypätä. Se kertoo siitä, että taso on noussut jopa ajatellen arvokisoissa automaattisesti jatkoon menemistä, Järvinen toteaa.

Kolmiloikan naisten olympiakarsinta on luvassa 30. heinäkuuta. Tokion kesäolympialaiset käynnistyvät 23. heinäkuuta.

Katso pääkuvan videolta Senni Salmisen haastattelu Suomen ennätysloikkien jälkeen. Alla olevalla videolla Kristiina Mäkelän olympiarajan rikkonut ennätyshyppy.

Lue myös:

    Uusimmat