Huonot kengät voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa – näin valitset kenkäsi oikein

Päivittäin suositellaan käveltävän peräti 10 000 askelta. Mitä seuraa siitä, että nämä tuhannet askeleet astellaan surkeilla kengillä?

Etenkin kesäaikaan useimmat työntävät hyvin tukevat kengät nurkkaan ja astelevat kesän riennoissa varvassandaaleissa tai muissa keveissä kengissä, jotka vedetään nekin jalkaan vain siksi, että paljain jaloin ei ole soveliasta astella missä tahansa. Pahimmillaan huonosti istuvien kenkien käyttö voi kuitenkin saada aikaan tuhoa jaloissa.

Huonot kengät voivat aiheuttaa lukuisia vaivoja

Kengät, jotka eivät istu käyttäjälleen, voivat aiheuttaa paljon erilaisia terveyshaittoja – jotka eivät rajoitu yksinomaan jalkateriin. Huonot kengät vaikuttavat muun muassa ryhtiin: kun kengät eivät istu, on tasapaino vaikeampi säilyttää ja ryhti saattaa veltostua. Hyvin istuvat sandaalit, joiden pohja ei ole aivan ohut, antavat hyvät lähtökohdat hyvän ryhdin säilyttämiselle.

Jalan kaari vaatii tukea etenkin silloin kun edessä on kävelymatkaa. Kaarettomat sandaalit, jotka eivät tue, voivat pahimmillaan aiheuttaa kipua myös alaselässä asti, sillä jalka ei saa kävelyyn kaipaamaansa tukea kengistä.

Huonot kengät – kuten ohutpohjaiset väljät sandaalit – voivat aiheuttaa myös kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehduksen eli plantaarifaskiitin. Tästä kiputilasta on arvioitu kärsivän jossain vaiheessa elämäänsä peräti 10 prosenttia ihmisistä. Kipu tuntuu plantaarifaskiitissa tavallisesti kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä.

Nyrkkisäännöt täydellisten kenkien löytämiseen

Älä käytä samoja varvassandaaleja pitkään, jos kengät eivät ole erityisen laadukkaat. Muutamaa kuukautta pidempään ei ole syytä käyttää varvassandaaleja, jotka eivät ole materiaalinsa ja mallinsa puolesta optimaaliset omalle jalalle.

Panosta nahkaisiin kenkiin. Nahka on kenkämateriaalina erityisen optimaalinen siksi, että materiaali antaa periksi ja muotoutuu käyttäjänsä jalan mukaan, mutta myös tukee tarvittaessa.

Käytä aikaa hyvien kenkien löytämiseen. Hyvät kengät ovat sekä onnistuneen asukokonaisuuden että oman kropan varjelemisen hyvä lähtökohta. Jos kenkiä ei ole juuri sinun koossasi, jätä ne ostamatta!

Valitse kengät käyttötarkoituksen mukaan. Harvan elämä on sellaista, että samat kengät sopisivat joka tilaisuuteen. Oman terveytensä nimessä olisi hyvä jättää uimarannalle lähdettäessä korkokengät kotiin ja valita metsäreissulle sandaalien sijaan tukevat kengät.

Lue myös:

Heli Kuitunen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja