Suutarin vinkit: Näin pidennät kenkiesi käyttöikää

Suutari Mikko Hietala kertoo, kuinka kengät pysyvät käyttökelpoisina vuodesta toiseen.

Uutuuttaan kiiltävät kengät näyttävät kaupassa niin upeilta, että moni unohtaa huoltaa jalkineensa ennen käyttöönottoa. Huolto on kuitenkin tarpeen, sillä kenkien käyttöikä pidentyy näin huomattavasti.

– Kengät tulevat usein kaukomailta, joten ne saattavat olla parikin vuotta laatikossa ennen kun ne laitetaan jalkaan. Siksi jalkineet on hyvä käsitellä suoja-aineella, esimerkiksi spraylla, heti ostamisen jälkeen. Naisten kenkien korkolaput kannattaa myös vaihtaa suutarilla oitis kestävämpiin, Kallion Suutarin Mikko Hietala kertoo.

Säännölliset rutiinit ovat Hietalan mukaan kenkien tärkein hoito-ohje. Käytöstä riippuu, kuinka usein niitä tulee lankata tai rasvata.

– Kerran kuussa kengät tulee ainakin huoltaa, Hietala sanoo.

Huonosti hoidetut nahkakengät oireilevat lohkeiluna ja värimuutoksina. Paksumpinahkaiset buutsit hyötyvät rasvauksesta. Ohuemman nahan ystävä on lankkaus.

– Kenkälankeissa on eroja. Markettien halvimmat lankit antavat kengille pelkästään väriä, joten monet säästävät turhaan muutaman euron, Hietala kertoo.

Liasta kengät puhdistetaan esimerkiksi kostealla rätillä. Jos kengät ovat kovin likaiset, puhdistusaine voi olla tarpeen.

– Kangaskengät voi laittaa myös pesukoneeseen, mutta riskinä on, että kenkien liimaukset saattavat kärsiä, Hietala varoittaa.

Huolla kenkäsi ajoissa

Kengät pysyvät muodossaan, kun ne säilytetään lepolestissä. Varrellisia kenkiä varten on olemassa erityisiä varsilestejä.

– Hyvä tilansäästövinkki on säilyttää pikkukenkiä pidempivartisten kenkien sisällä, Hietala sanoo.

Aina uuden ostamisen sijaan Hietala suosittelee satsaamaan laatuun. Nahka on paras materiaali, sillä se on paitsi kestävä, myös hyvä jalalle. Suutarin palveluilla kengälle saa runsaasti lisää ikää - ja vieläpä pienillä korjauskuluilla.

– Uusien kenkien ostaminen on myös jalalle raskasta, sillä jalalla kestää tottua uuteen malliin, Hietala sanoo.

Jalkineiden huoltaminen on Hietalan mukaan verrattavissa auton huoltoon.

– Mitä aikaisemmin kengät tuo suutarille, sitä pidempään se kestävät käytössä.

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja