Kattava kenkäopas naisille: Tällaiset kengät sopivat juuri sinulle!

Platoopohjalliset, sandaletit, stiletot – erilaisia kenkiä  on olemassa korkoihin katsomatta hurja määrä. Mutta millaiset kengät sopivat sinun jalkaasi? Tutustu kattavaan kenkäoppaaseemme!

Harvalla naisella löytyy vain kolmet kenkäparit kaapista – Sinkkuelämän Carrie Bradshaw saattoi käyttää 40 000 dollaria kenkiin, mutta tämä on arkea vain kenkäfriikeille. Koska harva meistä on miljonäärejä, julkimoita tai fiktiivisiä satuhahmoja, kannattaa oikeiden kenkien valintaan käyttää aikaa ja vaivaa.

Huomioi kenkäostoksilla nämä asiat:

– Vartalotyyppisi koko ja muoto

– Jalkasi koko ja muoto

– Kengän väri ja koron korkeus

– Asukokonaisuutesi tyyli

Tutustu erilaisiin kenkämalleihin!

Balleriinat

Näillä kengillä ei sipsutella pitkin joutsenlampea, vaikka kenkien nimestä niin voisi sukkelasti päätellä. Lättäpohjaiset sekä piikkariballeriinat ovat ehkäpä kaikkien aikojen helpoimmat ja monikäyttöisimmät kengät: niitä naiset käyttävät aamuin illoin, iästä riippumatta. Perinteiset balleriinat olivat alun perin tarkoitettu arkikäyttöön ilman suurempia tai erikoisempia yksityiskohtia: nykyään pikkuballeriinat voivat olla täynnä koristeita, glitteriä, rusetteja, ja ne sopivat vaikka yöelämässä sipsutteluun – ne eivät ole yhtä juhlalliset kuin korkokengät, mutta paljon tyylikkäämmät kuin perustennarit.

Balleriinat nousivat suureen suosioon iki-ihanan Audrey Hepburnin myötä, kun tämän yllä nähtiin tiukat farkut ja balleriinat elokuvassa Funny Face vuonna 1957.

Vinkit:

– Balleriinat näyttävät hyvältä esimerkiksi kapeiden ja vajaamittaisten housujen kanssa. Jos sinulla on lyhyet ja tanakat jalat, käytä matalapohjaisia balleriinoja ainoastaan mekkojen ja hameiden kanssa, joiden helma ulottuu polven yläpuolelle.

– Jos olet lyhyt, valitse mieluummin teräväkärkiset balleriinat, kuin perinteiset pyöreät tai kulmikkaat kärjet.

– Jos sinulla on isot, paksut nilkat sekä pohkeet, sinulle sopivat paremmin painavammat kengät; monet sirot, hienostelevat balleriinat saavat jalkasi näyttämään vieläkin suuremmilta.

– Jos balleriinojen lättäpohjat saavat jalkasi kipeiksi, osta niihin erilliset pehmusteet. Esimerkiksi apteekeista saa silikonisia kantapääpehmusteita.

Nilkkaremmikengät

Nilkkaremmikengissä on yksi tai useampi nilkkaremmi, joka kiertää nilkan kauttaaltaan.

Nilkkaremmikenkien on katsottu ammentavan suosionsa lasten vaatteista – nykykulttuuri kumartaa lasten viattomuudelle mutta myös aikuismaiselle seksikkyydelle, mikä selittäisi muun muassa legginsien ja nilkkaremmikenkien suosion aikuistenkin keskuudessa.

Vinkit:

– Remmikengät näyttävät usein ihanan siroilta ja seksikkäiltä, mutta totuus voi olla aivan toinen. Jos sinulla on paksut nilkat tai pohkeet, kannattaa nilkkaremmikenkiä välttää: remmit saattavat "kuristaa" jalkojasi ja antaa vaikutelman, ettei sinulla olisi nilkkoja ollenkaan.

– Tiimalasi-, päärynä- ja omenavartaloisen naisen kannattaa suosiolla välttää nilkkaremmikenkiä. Nämä kengät sopivat useimmiten pitkälle ja hoikkavartaloiselle naiselle parhaiten.

Saappaat

Saappaita on kautta aikojen pidetty voiman symbolina, arvoasuna ja taikakaluina. 1600-luvulla elänyt pyhimys, Jeanne d'Arc, joutui kiperiin tilanteisiin hänen pistäessään jalkaan reisiin asti ulottuvat miesten saappaat, joita tuon ajan naiset eivät saaneet käyttää. Naiset alkoivat käyttää saappaita vasta 1830-luvulla.

Vinkit:

– Jos olet lyhyttä sorttia, käytä korkeakorkoisia saappaita polven alle ylettyvässä mekossa tai hameessa pidentääksesi jalkojasi. Huolehdi myös, että saappaat ovat samaa väriä kuin muu asukokonaisuutesi; värin jatkuvuus saa sinut näyttämään pidemmältä.

– Jos sinulla on paksut jalat, välttele pohkeeseen asti yltäviä saapikkaita sekä nilkkureita. Käytä mieluummin hoikentavia, kokomittaisia saappaita, jotka yltävät juuri polven alle. Pitkät jalkaan vedettävät saappaat, jotka ovat hitusen kapeammat nilkasta, antavat jaloille muotoa.

Sandaalit

Kerrankin kengät jotka sopinevat vartalotyypille kuin vartalotyypille: matalapohjaiset, tyylikkäät sandaalit! Sandaali on yleensä koroton, avoin jalkine, jossa on vain pohja ja kiinnityshihnat jalan päällä. Sandaalit jättävät suurimman osan jalasta paljaaksi – erityisesti varpaat.

Kreikkalainen rakkauden jumalatar ja kauneuden esikuva, Afrodite, on kuvattu usein alastomana, yllään pelkät sandaalit. Toinen kauneuden symboli, Marilyn Monroe, sipsutteli sandaaleissa muun muassa elokuvassa Kesäleski.

Varpaat paljastavat sandaalit voivat olla seksikkäät jalkineet (kunhan et laita tennissukkia niiden alle). 1930–40-luvuilla sandaalien käyttöä päiväsaikaan pidettiin säädyttömänä.

Vinkit:

– Jos sinulla on lyhyet jalat, älä pidä sandaaleja hameen kanssa, joka yltää pohkeeseen saakka – ellet välttämättä halua näyttää yksinkertaisesti tyylittömältä.

– Jos sinulla on paksut jalat, vältä siroja, remmisandaaleja tai -sandaletteja, vaan valitse tanakammat kengät.

– Jos sinulla on suuret jalat, vältä silloinkin siroja sandaaleja. Valitse mieluummin umpinaisempi kenkä, kuten peep-toe eli avokärkiset kengät tai kengät, jotka ovat takaa avonaiset.

– Jos olet lyhyempi tapaus, vältä tanakoita, leveäremmisiä gladiaattorityylisiä sandaaleja, ellet halua näyttää siltä että olisit eksynyt Spartacus-elokuvan kuvauksiin.

Kiilakorkokengät

Kiilakorot syntyivät 1930-luvulla kun kenkäsuunnittelija Roger Vivier halusi tehdä kengänpohjallisesta "hauskan".

1970-luvulla näyttelijä Jodie Foster keksi saada pituutta kiilakorkokengillä. Samoin diskokuume sai kiilakorkokengille uutta ja parempaa jalansijaa! Nykyään kiilakorot ovat muodikkaan ihmisen valinta – niiden on kehuttu olevan myös hyvin miellyttävät jalassa, mutta juoksukilpaan niillä ei kannata ryhtyä.

Vinkit:

– Kiilakorot saavat sinut ja jalkasi näyttämään pidemmältä. Ne ovat myös paljon mukavammat jalassa ja helpommat kävellä kuin stilettikorkokengät.

– Kiilakorot tasapainottavat paksumpia nilkkoja ja pohkeita sekä mairittelevat jalkoja.

– Maanläheiset ja silmäätekevät kiilakorot ovat hyvin universaalit kengät. Ne sopivat hyvin pitkienkin mekkojen ja hameiden kanssa.

– Älä käytä kiilakorkokenkiä kynähameiden, caprihousut tai suorien, kireiden housujen kanssa.

Platform-kengät

Platform-kengät saattavat kantaa edelleen strippareiden mainetta yllä – kyseisissä korkokengissä on lisäpohja eli "platoo" jalkaosassa, joka toi toivottua pituutta. Vaikka korko on korkea, niillä on silti yllättävän helppo kävellä. Platoopohjalliset olivat 1970-luvulla muotia ja ovat nousseet viime vuosina takaisin pinnalle kovalla kopinalla.

Korot ovat myös keino tasata pituuseroja. Tämän oivalsi pienikokoinen Katariina de Medici jo vuonna 1533. Hänen aloitteestaan korkomuoti levisi ensin Ranskaan ja sieltä edelleen Eurooppaan.

Vinkit:

– Platform-kengät ja -sandaalit sopivat oikein hyvin isoille nilkoille ja paksuille jaloille.

– Avoimet varpaankärjet antavat vaikutelman pituudesta. Useimmat vartalotyypit voivat pitää tällaisia kenkiä, paitsi erittäin pikkuruiset. Jos olet lyhyt, korokekengät tuovat kaivattua pituutta.

– Platoopohjalliset kengät tuovat mukavasti pituutta lyhyille naisille, pitkille ja sorjille naisille taas platookengät ovat liian jykevät.

Piikkikorkokengät

Stiletto- eli piikkikorkokengät suorastaan kirkuvat: "Katsokaa minua!" Vuonna 1952 keksittyä stilettikorkoa on pidetty kenkäteollisuuden loisteliaimpana keksintönä. Stiletti- eli piikki- tai naulakorko on hyvin kapea noin 10 sentin korkuinen korko. Koron alla rutistuva pikkuruinen korkolappu vaatiikin jatkuvaa vaihtamista.

Hollywoodtähti Jayne Mansfield oli ensimmäisiä stilettikorkokenkien suosioita.

Vinkit:

– Jalkaterät näyttävät piikkikoroissa pienemmiltä sekä naisellisemmilta. Ei ole väliä oletko pitkä vai pätkä, ylimääräiset sentit eivät tee pahaa kenellekään.

– Stilettikorkokengät voivat muuttaa arkisenkin asun juhlavammaksi, kehuvat lyhyempäänkin ruumiinrakennetta sekä lisäävät salamyhkäisesti pituutta jos käytät pitkiä maximekkoja tai pitkiä housuja.

– Pitkät naiset tuppaavat karttamaan korkokenkiä – he eivät halua olla miehiä päätä pitempiä. Uskalla olla rohkea ja hanki vaatekaappiisi kunnon korkkarit!

– Jos sinulla on isot jalat, vältä erittäin korkeita korkoja. Ohuet stilettikorot ovat myös iso "ei, ei" naiselle, jonka vartalotyyppi muistuttaa maljaa (leveät hartiat ja ohut vartalo): muutoin näytät entistäkin raskaammalta.

Peep-toes eli avokärkiset kengät

Varoitus! Olethan käynyt mani- ja pedikyyrissä ennen kuin käytät avokärkisiä kenkiä? Pidä avokärkisiä kenkiä läpikuultamattomien sukkahousujen sekä värikkäiden vaatteiden kanssa.

Teräväkärkiset kengät

Terävät ja suipot kärjet luovat illuusion pidemmästä jalasta. Kuitenkin erittäin terävät päät tuottavat tuskaa ja vaikeuksia kävellä, ruttaavat poloiset varpaat – lisäksi teräväkärkiset kengät tuppaavat menevän aina helposti muodista.

Teräväkärkiset kengät saavat siroimmatkin jalat näyttämään pitkiltä. Tiukkoina, istuvina kenkinä ne saavat jalan näyttämään oikein sorjalta.

Pyöreäkärkiset kengät

Yleispätevänä sääntönä voisi sanoa, että normaalipituiset ja pitkät naiset näyttävät parhaimmilta pyöreäkärkisissä tai kulmikkaissa kengissä, mutta saavat lyhyet kanssasisaret näyttämään pönöttäviltä.

Jos sinulla on erittäin pitkät jalat, pyöreäkärkiset kengät lyhentävät niitä. Sama päinvastoin: jos sinulla on leveät jalkaterät ja lyhyet varpaat, valitse mieluummin teräväkärkiset kengät.

 


Lähteet: Shoes.about.com, wikifashion.com, news.softpedia.com

Lue myös:

    Uusimmat