Huonokuntoisille kertyy eniten reipasta liikkumista – tutkimuksessa yllättävä tulos

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!” 1:21
Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!”

Huonokuntoisille kertyy eniten reipasta liikkumista, käy ilmi tuoreesta suomalaisesta tutkimuksesta. Asiaa selvitti UKK-instituutti.

Suhteellisena raja-arvona reippaalle liikkumiselle käytettiin 40:tä prosenttia ja rasittavalle liikkumiselle 60:tä prosenttia aerobisesta kapasiteetista. Kun viikon aikana liikemittariin kertynyttä liikuntaa mitattiin tällä tavoin, saatiin yllättävä tulos.

–  Alimmalle kuntoluokalle kertyi eniten sekä reipasta että rasittavaa liikkumista. Heillä liikkumista kertyi huomattavan paljon lyhyistä, enintään muutaman minuutin mittaisista jaksoista, eli he suorittavat arjen askareensa reippaan tai rasittavan liikkumisen tasolla, kertoo UKK-instituutin laboratorioinsinööri Henri Vähä-Ypyä tiedotteessa.

Hänen mukaansa tulosten perusteella voidaan sanoa, että henkilöt, joilla on matala aerobinen kunto, ovat noidankehässä.

–  Heille kertyy eniten reipasta liikkumista suhteessa omaan kapasiteettiin, mutta kunto pysyy silti huonona ilman selkeää liikkumisen määrän lisäämistä.

Jos mittarina ei kuitenkaan käytetty kunkin omaa kapasiteettia, vaan liikkumista mitattiin kiinteillä raja-arvoilla kaikille, tulos oli toisenlainen.

–  Korkeimmalle kuntoluokalle kertyi odotetusti eniten ja alimmalle vähiten sekä reipasta että rasittavaa liikkumista näillä kiinteillä raja-arvoilla arvioituna, Vähä-Ypyä täydentää.

KunnonKartta-väestötutkimuksessa vajaat 2  000 työikäistä kävi kuntotestissä ja käytti sitten liikemittaria viikon ajan.

Lue myös:

    Uusimmat