Huomioi auringonvalon piilevät riskit pukeutumisessa

Kesän lämmössä haluaa mielellään viettää aikaa vähissä vaatteissa, mutta kannattaa kuitenkin muistaa pukeutuessa auringonvalon iholle aiheuttamat haittavaikutukset.

Suomalaiset ovat tottuneet viettämään aikaa viileässä, joten auringonvalon lämmittäessä useimmat siirtyvät käyttämään t-paitaa ja shortseja niin pian kuin mahdollista. Muutama varoituksen sananen saattaa kuitenkin houkutella ihmisiä suojelemaan ihoaan vaatetuksella ja aurinkorasvan avulla hieman aktiivisemmin.

– Turvallista rusketusta ei ole. Rusketus on aina merkki ihovauriosta, Peltonen muistuttaa.

– Auringonvalo tuhoaa ihon sidekudosta, joka taas saa ihon näyttämään vanhemmalta, Peltonen lisää.

Aurinkorasvan lisäksi hatut ja huivit sopivat erinomaisesti kasvojen suojeluun, sillä esimerkiksi pelkkä UV-suojaa sisältävä kasvorasva ei riitä suojelemaan kasvoja palamiselta.

– Suomalaisilla pelkkä UV-suojaa sisältävä kasvovoide ei aina riitä, jos oleillaan pitkään auringossa, ihotautien erikoislääkäri Sirkku Peltonen kertoo.

Riskit matkustaessa

Kesällä mielellään myös matkustetaan ulkomaille. Ilmatieteen laitoksen tutkija Koskela kuitenkin muistuttaa suomalaisia huimista eroissa UV-indeksissä kuin matkustetaan etelään.

– Jos matkustelee etelässä, niin UV-indeksi on siellä jo nyt korkeampia kuin Suomessa koskaan, ilmatieteen laitoksen tutkija Tapani Koskela muistuttaa.

Ihotautilääkäri Peltosen mukaan ihmiset usein ajattelevat, että heillä ei voi tulla ihovaurioita, jos he eivät ole ottaneet aurinkoa.

– Aurinkoa ei kuitenkaan tarvitse ottaa, sillä sitä tulee ottamattakin. Useat tekevät esimerkiksi pihatöitä bikineissä ja he ajattelevat, että se ei ole varsinaisesti auringonottamista, Peltonen muistuttaa.

Testaa oma iho

Erikoistutkija kertoo helpon niksin, jonka avulla voi huomata ihossa tapahtuneet muutokset nopeasti.

– Pakaran iho ei yleensä altistu auringonsäteilylle. Vuosien mittaan lisääntyneen auringonvalon tuhon näkee, kun vertaa esimerkiksi käsivarren ihoa pakaran ihoon, Peltonen kertoo.


MTV Lifestylen lukijat jatkoivat lausetta "Palan auringossa" seuraavalla tavalla:

Aina! Tuntuu, ettei mikään suojakerroin riitä – 22 prosenttia vastaajista

Joskus, jos olen ulkona koko päivän – 34 prosenttia vastaajista

Harvoin – 35 prosenttia vastaajista

En pala koskaan – 7 prosenttia vastaajista


Ilmatieteen laitoksen sivuilta pääsee näkemään UV-säteilyn vaihteluita ja mahdollisia poikkeuksia UV-säteilyn suhteen.


Lue myös:


Ira Juvonen, ira.juvonen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat