Humalainen äiti laittoi pakastepizzan uuniin ja nukahti – asunnossa olleen 6-vuotiaan kohtaloa puitiin käräjillä

Viini-ilta päättyi pelastuslaitoksen saapumiseen ja sairaalareissuun. Käräjäoikeuden mukaan äiti ei kuitenkaan ollut syyllistynyt rikokseen.

Kauniaislainen äiti laittoi viime vuonna helmikuisena aamuyönä pakastepizzan uuniin ja siirtyi odottamaan ruuan valmistumista sohvalle. Viiniä yön aikana nautiskellut nainen nukahti, mutta sähköuuni jäi päälle. Asunnon makuuhuoneessa nukkui äidin 6-vuotias lapsi.

Äiti havahtui, kun asunto täyttyi savusta ja palovaroitin alkoi huutaa. Palopelastajat hakkasivat ovea. Varsinaista tulipaloa uuniin unohtunut pizza ei ehtinyt aiheuttaa, mutta huoneistossa tarvittiin koneellista savutuuletusta. Sairaalassa äiti puhalsi 1.97 promillen lukemat.

Nelikymppinen nainen sai syytteen vaaran aiheuttamisesta. Syyttäjän mukaan hän oli aiheuttanut alaikäiselle lapselleen vakavan hengen ja terveyden vaaran asunnossa olleen savun ja mahdollisen tulipalon vuoksi.

Äiti kiisti syytteen. Hänen mukaansa lapselle ei ollut aiheutunut vaaraa, eikä hänen oma huolimattomuutensa ollut törkeää. 

Oikeus: vasta tulipalo olisi aiheuttanut vaaran

Asiaa käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Keskeiseksi kysymykseksi nousi se, oliko tilanteessa aiheutunut syytteen mukainen vaaran aiheuttaminen lapselle – vaikka varsinaista tulipaloa asunnossa ei ollutkaan ehtinyt syttyä.

Käräjäoikeuden mukaan tulipalon syttyminen valvomattoman ruuanlaiton aikana oli ollut mahdollista, mutta varsinaisen palon syttymisen todennäköisyyttä oli vaikea selvittää. Asiassa kuultiin todistelutarkoituksessa pelastuslaitoksen henkilökuntaa.

Palolaitoksen edustajan mukaan tulipalon riskiin vaikuttivat esimerkiksi uunin tyyppi ja puhtaus sekä muu keittiöympäristö. Hänen mukaansa uunissa päällä ollut ajastin pienensi palon riskiä. Palomies ei osannut arvioida, millaista vaaraa tilanteessa oli voinut aiheutua lapselle.

Oikeuden mukaan jäi toteen näyttämättä, että äiti olisi aiheuttanut jälkikasvulleen vakavan hengen ja terveyden vaaran.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi äidin syytteen vaaran aiheuttamisesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja