Hätäkeskus kertoi, ettei ambulanssi ehdi ajoissa perille – nainen kaahasi sairaalaan lapsi kyydissään, välttyi sakoilta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteen tapauksessa, jossa nainen oli ajanut ylinopeutta kyyditessään vakavasti sairasta lasta sairaalaan.

Naista syytettiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tapaus sattui Espoossa Kehä kolmosella tammikuun lopussa.

Hän oli ajanut henkilöautollaan kahdeksankympin alueella 106 kilometrin tuntinopeutta.

Nainen myönsi ajaneensa ylinopeutta, mutta vetosi hätäkeskuksesta saamiinsa ohjeisiin, joita hän oli noudattanut. Hän oli soittanut hätäkeskukseen lapsensa terveydentilan äkillisen muutoksen vuoksi.

Hätäkeskuksesta oli ilmoitettu, että ambulanssin tulo kestäisi liian kauan, joten naista käskettiin tuomaan lapsi itse sairaalaan.

Oikeudessa ratkottiin kysymystä siitä, oliko kyse ollut hätätilanteesta ja niin sanotusta pakkotilasta.

Vaarallisia hengitysvaikeuksia

Kirjallisista todisteista ilmeni, että nainen oli saman päivän aikana soittanut kahdesti päivystykseen ja myöhemin hätäkeskukseen. Hän oli myös käynyt lapsen kanssa päivystyksessä samana päivänä.

Nopeuskamerakuvassa nainen oli puhelin korvalla. Aikatietojen perusteella voitiin osoittaa, että nainen oli tapahtumahetkellä puhelinyhteydessä hätäkeskukseen. 

Naisen mukaan lapsi oli kärsinyt hengitysvaikeuksista, ja myöhemmin hänen tilansa oli romahtanut vaarallisesti. Raajat kramppasivat ja puhe puuroutui.

Hätäkeskuksesta oli käsketty ajamaan pikaisesti Jorvin sairaalaan.

Oikeus katsoi, että kyse oli ihmishengen pelastamisesta ja todellisesta vaarasta eli pakkotilasta. Naisen kertomusta ei oikeuden mukaan ollut syytä pitää epäuskottavana.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan tiellä oli tapahtuma-aikaan vain vähäisesti liikennettä ja muille aiheutettu vaara oli olosuhteisiin nähden pieni.

45-vuotiaan naisen syyte liikenneturvallisuuden vaarantamisesta hylättiin.

Hätäkeskuspäivystäjä voi joutua uskomattomiin tilanteisiiin – Päivi avusti synnytyksessä puhelimitse jouluaattona 2:45
Hätäkeskuspäivystäjä voi joutua uskomattomiin tilanteisiiin – Päivi avusti synnytyksessä puhelimitse jouluaattona, kuuntele juttu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat