Isäpuoli yritti kuristaa alakouluikäisen pojan hengiltä Espoossa ja vetosi hätävarjeluun – lapsi oli puolustanut äitiään, kun mies retuutti tätä hiuksista

Poliisin kotiväkivaltaan liittyvät tehtävät kasvussa – MTV vieraili liki täydessä turvakodissa 6:27
MTV Uutiset Live vieraili turvakodissa viime kuussa. Katso vierailu videolta.

Espoolaismies yritti tappaa naisystävänsä alakouluikäisen pojan. Humalainen isäpuoli kävi pienen pojan kimppuun, kun tämä yritti estää miestä pahoinpitelemästä äitiään.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1963 syntyneen miehen muun muassa tapon yrityksestä yli 3 vuoden vankeusrangaistukseen. Mies yritti kuristaa naisystävänsä alakouluikäisen pojan hengiltä ja pahoinpiteli naisystävää riidan yhteydessä viime helmikuussa.

Tilanne sai alkunsa viikonloppuyönä, kun mies ja nainen palasivat kotiin juhlista puolenyön jälkeen. Humalainen mies oli käynyt naisen kimppuun, kun nainen oli yrittänyt ottaa tämän puhelinta. Nainen oli ollut miehestään mustasukkainen.

Mies repi naista hiuksista ja heitti naisen niin, että tämä kolautti päänsä. Kun nainen oli maassa, mies löi häntä ainakin kerran.

Poika puolusti äitiään

Naisen lapset olivat tapahtuma-aikaan kotona. Naisen alakouluikäinen poika yrittikin tulla tilanteeseen väliin ja puolustaa äitiään. Pieni poika hyppäsi suurikokoisen isäpuolensa kimppuun ja löi tätä takaraivoon.

Mies raivostui niin, että heitti lapsen maahan ja kuristi tätä voimakkaasti kaksin käsin. Kuristaminen loppui hetkeksi, kun äiti yritti irrottaa miehen lapsesta. Tämän jälkeen mies on kuitenkin vielä tarttunut lapsen kaulaan, joskaan ei yhtä voimakkaasti.

Naisen sekä tilanteen nähneen toisen lapsen mukaan pojan kieli tai huulet menivät kuristamisesta siniseksi.

Tilanteen lauettua mies meni ulos autoonsa istumaan. Poliisit saapuivat paikalle pian, sillä perheen lapset olivat soittaneet hätäkeskukseen.

Ei halunnut lähteä poliisien matkaan

Poliisit tapasivat humalaisen miehen rakennuksen ulkopuolelta. Mies ei suostunut poliisin matkaan kohtuudella, vaan harasi vastaan voimakkaasti.

Mies jouduttiin kaatamaan maahan, jotta hänelle saatiin käsiraudat. Miehelle kytkettiin myös jalkaraudat sen jälkeen, kun hän potkaisi toista paikalle saapuneista poliisimiehistä leukaan. Jalkarautojen laittamista varten paikalle jouduttiin kutsumaan toinen poliisipartio.

Jalkaraudoistakin huolimatta mies onnistui vielä potkaisemaan yhtä poliisimiestä käteen niin, että tämä sai peukaloonsa vertavuotavan haavan.

Tilanteen tuoksinassa poliisit käyttivät mieheen etälamautinta kahteen otteeseen. Oikeudessa poliisit kuvailivat miehen vastarintaa poikkeukselliseksi ja kertoivat, että tilanne hankala, sillä sähkölläkään ei tuntunut olevan vaikutusta suurikokoiseen mieheen. Mies oli heidän mukaansa myös uhkaillut heitä potkuilla, sillä hän kertomansa mukaan "tunsi ihmisiä suojelupoliisista".

Mies vetosi hätävarjeluun

Oikeudessa miestä syytettiin välikohtaukseen liittyen pahoinpitelystä, tapon yrityksestä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Lisäksi mies sai syytteet luvattomasta pistoolista sekä törkeästä rattijuopumuksesta. Jälkimmäinen syyte liittyi tilanteeseen, jossa mies oli istunut autossa välikohtauksen jälkeen.

Mies myönsi pahoinpidelleensä naisystäväänsä, mutta kiisti yrittäneensä tappaa poikaa. Hänen mukaansa kyse oli hätävarjelun liioitteluna tehdystä pahoinpitelystä. Kertomansa mukaan mies yritti suojella itseään huitaisemalla poikaa ja työntämällä tätä yhdellä kädellä kaulasta, kun tämä hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Mies kiisti myös väkivallan poliisia vastaan. Miehen mukaan hän oli rimpuillut, koska hänelle laitetut käsiraudat olivat liian kireällä. Hän myös kertoi "pelänneensä terveytensä puolesta".  

Oikeus tyrmäsi selityksen

Törkeä rattijuopumussyyte hylättiin, muut syytteet luettiin miehen syyksi.

Oikeus ei uskonut miehen selitystä siitä, että hän olisi vain puolustanut itseään pojan hyökätessä hänen kimppuunsa. Pojan saamat vammat eivät voineet oikeuden mukaan tulla siitä, että mies olisi vain työntänyt tätä kädellä kaulasta. Mies oli myös aiemmin poliisikuulusteluissa myöntänyt käyttäneensä liikaa voimaa pitäessään poikaa kiinni kurkusta.

Oikeus kiinnitti huomiota myös etenkin siihen, että mies on yli 50-vuotias ja painaa yli 100 kiloa. Poika on puolestaan alakouluikäinen ja vain muutaman kymmenen kilon painoinen.

Väite hätävarjelusta tyrmättiin täysin.

– Kuristaminen ei tekona ole puolustautumista varsinkaan, jos siihen on ryhdytty toistamiseen, oikeus toteaa.

Rangaistukseksi mies määrättiin 3 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi mies määrättiin maksamaan asianosaisille korvauksia. Selkeästi suurimmat korvaukset saa poika: 1500 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä 3500 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Käräjäoikeus ratkaisi asian viime viikolla. Tuomio ei ole lainvoimainen. MTV Uutiset ei julkaise tuomitun miehen nimeä tapauksen asianomaisten henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat