Mainos

Huipputoimittaja: Jos yleisöltä ei tule reaktiota, niin tämä työ on turhaa

Milloin olet viimeksi lähettänyt palautetta lukemastasi lehtijutusta tai näkemästäsi televisiojutusta?

Toimittajille yleisöltä saadulla palautteella on merkitystä. Useat Suuri Journalistipalkinto -gaalassa ehdolla olevista toimittajista muistuttivat, että oli palaute sitten negatiivista tai positiivista, se kannustaa omassa työssään eteenpäin.

Miten paljon palautteella on sitten oikeasti merkitystä toimittajan työssä? Tätä kysyimme huipputoimittajilta, kuvaajilta ja taittajilta, jotka ovat ehdolla Suuri Journalistipalkinto -gaalassa.

Lähes kaikki kaksitoista Suuri Journalistipalkinto -ehdokkaasta olivat sitä mieltä, että yleisöltä saadulla palautteella on merkitystä – jos sitä vain saa.

– Parhaimmillaan sen kannustaa, pahimmillaan ottaa todella paljon päähän. Mutta aina se kasvattaa, tiivistää tuntojaan Olivia-lehden toimittaja Laura Mattila, jonka juttu Tämän pojan elämä on ehdolla Vuoden juttu -kategoriassa.

– Perusteltu kriittinen palaute kertoo, että juttuja luetaan ja niitä ajatellaan. Jos lukijoista ei kuulu pihaustakaan, saatan huolestua – lukiko juttua kukaan, miettii puolestaan myös Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla oleva toimittaja Hanna Nikkanen.

Palaute saa olla myös negatiivista, muistuttaa Pekka Juntti, joka on ehdokkaana Suuri Journalistipalkinto -gaalassa Vuoden juttu -kategoriassa.

– Lukijoiden ja työkavereiden hyvä palaute on rohkaissut jatkamaan omalla tarinallisella tyylilläni ja viemään sitä edelleen eteenpäin. Silloin tällöin päättäjät suutahtavat jutuista, mutta sekin on positiivinen asia. Niin kävi myös Oman onnensa nojassa -jutun kanssa. Ei yhteiskunnallisia epäkohtia ruotivan jutun tarkoituskaan ole olla mitään naminamia. Jonkun varpaille siinä väistämättä aina astuu.

Palautetta tulee vähän

Moni ehdokkaista toivoo yleisöltä enemmän palautetta.

– Palautetta tulee ikävä kyllä niin vähän, että sen merkitys työssä tuntuu häviävältä. Mutta, yleisöpalaute olisi todella tärkeää, yleisölle niitä juttuja tehdään ja siellä se reaktio pitää saada aikaiseksi, jos ei sitä reaktiota ole niin tämä työ on turhaa, sanoo Vuoden journalistiksi ehdolla oleva freelancer kuvajournalisti Niklas Meltio.

Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla oleva, taittajana työskentelevä Sammeli Harve Lapin Kansasta toteaa oitis, että yleisön palautteella on iso merkitys myös taittajille.

– Graafikkona/taittajana yleisön palautteella on todella suuri merkitys. Varsinkin kun työyhteisön ulkopuolista palautetta tulee harvoin. On mukava tietää että oma työpanos huomioidaan.

Toimittajan arkeen kuuluu positiivisen ja rakentavan palautteen lisäksi myös välillä kärkevämpikin palaute.

– Näitä "tahallaan väärinymmärtäjiä" on paljon. Nimetöntä palautetta en kauheasti noteeraa, koska itse esiinnyn aina nimelläni ja naamallani, pohtii Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Pekka Holopainen.

Suuri journalistipalkinto -gaala tulee suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla 20.3. klo 20 alkaen. Esiintyjinä gaalassa ovat Samuli Putro, Irina ja Suomen suosituin runoilijapoika Daniel Helakorpi. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa gaalan historiassa myös Yleisön suosikki -palkinto. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.