Monilla koronavirusinfektion oireita, mutta ero vahvistettuihin tartuntoihin suuri – katso, missä erot ovat suurimmat

7:26
Video: Kainuu loisti aiemmin otsikoissa "koronapuhtaana" alueena.

Sadat ihmiset ympäri Suomea epäilevät saaneensa koronavirustartunnan. THL:n tilastot puhuvat kuitenkin omaa kieltään: Alueilla, joissa oireillaan, ei välttämättä ole laboratoriovarmistettuja tartuntoja juuri lainkaan.

THL puolestaan on koostanut oman karttansa laboratorio-varmistetuista tartunnoista.

Oireita on enemmän kuin tartuntoja ja sille on monia syitä. Kaikissa Oiretutkan oireissa ei ole kysymys koronavirusinfektiosta eikä kaikkia koronavirustautia sairastavia testata.

Kokosimme yhteen paikkakunnat, joissa erot oireiden ja tartuntojen välillä ovat suhteellisesti suurimmat.

Lähes "puhtaassa" Kainuussakin oireillaan

Kainuu loisti pitkään otsikoissa seutuna, johon koronavirus ei vielä ollut raivannut polkuaan. Nyt alueella on raportoitu yhteensä vain kymmenen tartuntaa. 

Kainuun maakuntakeskuksessa Kajaanissa yli kuusikymmentä ihmistä on kuitenkin kertonut Oiretutkalle saaneensa koronavirukseen viittaavia oireita. Myös muilla Kainuun alueilla on raportoitu oireista.

Myös Lapissa tartuntaepäilyjä

Lapissa on todettu kaksikymmentäkahdeksan laboratoriovarmistettua tartuntatapausta.

Oiretilastojen mukaan pelkästään Rovaniemen seudulla satakuusikymmentäkuusi ihmistä on raportoinut tuntevansa koronavirustartuntaan viittaavia oireita.

Oireilevia on runsaasti myös muualla Lapissa.

Epäilyjä on runsaasti ympäri Suomea

Pohjois-Savossa tartuntoja on THL:n mukaan todettu viisikymmentäseitsemän, mutta pelkästään Kuopion seudulla oireista on raportoinut yli kolmesataa ihmistä.

Uusimaa päädyttiin eristämään yli viikko sitten, sillä tartunnoista suurin osa on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin HUS:n alueella, jossa vahvistettujen tartuntojen määrä hipoo jo tuhatta kahtasataa. 

Oireista raportoivat tuhannet. Pelkästään Helsingin seudulla yli kuusituhatta ihmistä kertoo koronavirusinfektioon viittaavista oireista. Kirkkonummella epäilyjä on noin kaksisataa – samoin Lohjan seudulla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja