Kainuussa pyöreät nolla koronavirustartuntaa – hätä viruksesta on kuitenkin aito: "Onko tämä maailmanlopun tauti?"

7:26
Kainuun sairaanhoitopiirin pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoi MTV Uutiset Livessä Kainuun koronavirustilanteesta.

Suomessa on todettu lähes tuhat koronavirustartuntaa, joista yli puolet on Uudenmaan alueella. Kainuu on ainoa maakunta Suomessa, jossa ei ole todettu yhtään tautitapausta.

Kainuun sairaanhoitopiirin pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo MTV Uutiset Livessä, että koronaviruksen tilannetta on seurattu Kainuussa tiiviisti. Koukkarin mukaan erityisen tiukkoihin toimiin ryhdyttiin maaliskuun puolessa välissä, kun virus todettiin pandemiaksi.

– Tuolloin avasimme keskussairaalan päivystyksessä hengitystieinfektio-oireisille potilaille oma osaston ja oma päivystysvastaanoton. Muut päivystyspotilaat erotettiin heistä.

Lisäksi Koukkarin mukaan Kainuussa otettiin käyttöön tiukka suojautumispolitiikka ei-hengitystieoireisten potilaiden kohdalla.

– Siirryttiin käyttämään tehostettuja varotoimia eli perinteisten menetelmien lisäksi kirurginen suu-nenäsuojaus ja käsidesin käyttö. Samalla kiellettiin vierailut kaikilta hengitystieinfektio-oireisilta muihin yksiköihin ja annettiin vahva suositus, että yli 10 henkilön tapahtumat perutaan.

Pandemiapäällikkö kertoo, että sairaanhoitopiiri on varautunut tuleviin koronatapauksiin. Keskussairaalassa on lähestulkoon tuplakapasiteetti tavanomaiseen verrattuna.

– Tehohoitopaikkojen määrä on laskentatavasta riippuen puolitoistakertainen tai jopa nelinkertaistettu.

"Ihmisillä on aito hätä"

Huoli siitä, että koronavirus ei leviäisi Kainuuseen ollenkaan, ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään. Koukkarin mukaan ihmiset ovat huolissaan siitä, että koronavirus leviää etelästä pohjoiseen.

– Se näkyy siten, että käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa on hyökkäävä ja jopa aggressiivinen viranomaisia kohtaan. Joidenkin mielestä asiassa on kyse salaliitosta, mutta on nähtävissä, että ihmisillä on aito hätä.

Koukkarin kertoo, että puheluiden määrä päivystysapulinjalla on kymmenkertainen tavanomaiseen kevääseen verrattuna. Lisäksi erinäköiset hamstraukset muun muassa saniteettituotteista ja jauhelihasta kuvastavat sitä, että huoli on aito.

Kainuussa koronavirukseen suhtaudutaan Koukkarin mielestä niin ymmärtäväisesti kuin piittaamattomastikin.

– On epäuskoa siitä, että onko tämä maailmanlopun tauti vai onko tässä kyse suuresta ja kaikkien aikojen kalleimmasta harjoituksesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja