Huawei P30 ja P30 Pro -huippupuhelimet julki – 40 megapikseliä uudenlaisessa kamerakennossa ja jopa 5x optinen periskooppizoom

Huawei on julkistanut uudet P30-sarjan huippupuhelimensa P30:n ja P30 Pron. Uutuudet tulevat myyntiin samantien heti tänään tiistaina kello 17 alkaen.

Suositushinnat Suomessa ovat 699 euroa P30:lle ja 849 euroa P30 Prolle 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla, sekä 949 euroa P30 Prolle 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla.


Suomessa myyntiin tulevat värivaihtoehdot kummastakin puhelimesta ovat kiiltävä musta sekä kaksi liukuväriä, vaaleampi kristalli (Breathing Crystal) ja tummempi revontuli (Aurora). Kristalli yhdistää vaaleansinistä ja violettia, revontuli vihreää ja sinistä. Punertava Amber Sunrise ja valkoinen väri eivät kuulu Suomen valikoimaan.

Vaikka ennakkomyyntiä ei nyt P30-puhelimille olekaan, tarjoaa Huawei sen Watch GT -älykellosta kaupan päälle uuden Active-version vihreällä rannekkeella viimeistään 7. huhtikuuta puhelimen ostaville.

Alla käydään läpi perusfaktat P30 ja P30 Pro -puhelimista, mutta jos käyttökokemukset kiinnostavat, tästä linkistä löytyy jo myös arvostelumme P30 Prosta.

Takaa yhä lasipintaisten P30-sarjan uutuuksien ehdoton kohokohta on kamera kuten jo useampana vuotena aiemminkin. Muuten puhelinten tekniikka on jo pitkälti tuttua Huawein loppuvuoden Mate 20 Pro -huippumallista.

P30 Pro on varustettu 6,47 tuuman ja P30 6,1 tuuman kokoisella 2340×1080 pikselin OLED-näytöllä, joiden yläreunassa on pienikokoinen vesipisaralovi 32 megapikselin etukameralle. P30 Prossa näyttö kaartuu reunoille, kun P30:ssa se on tasainen. Sormenjälkilukija molemmissa puhelimissa on näytön alla ja sisuksista löytyy jo tuttu Kirin 980 -järjestelmäpiiri. Ainoastaan P30 Pro tukee langatonta latausta ja sekä nopeaa 40 watin tehoon yltävää pikalatausta. P30:sta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka rakenteeltaan pöly- ja vesitiiviistä (IP68-luokitus) P30 Prosta puuttuu. Vastavuoroisesti vain P30 Prossa on infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.

Akun kapasiteetti on P30 Prossa 4 200 milliampeerituntia ja P30:ssa 3 650 milliampeerituntia.

Sekä P30 Prossa että P30:ssa on laajakulmainen 40 megapikselin pääkamera, ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Näiden lisäksi P30 Prossa on vielä lisänä neljäntenä 3D ToF -syvyyskamera. Kaikissa muissakin kolmessa kamerassa on kuitenkin eroja puhelinten välillä.

Keskeisimmät parannukset P30-sarjan puhelimissa kuvaamisessa on tehty hämäräkuvaukseen sekä aiempaa suurempaan optiseen zoomiin. Ensimmäisen on mahdollistanut sekä P30 Prosta että P30:stä löytyvä uudenlainen kenno pääkamerassa ja suuremman zoomin P30 Prossa uusi periskooppiprismarakenne, jonka ansiosta suurempi polttoväli on mahdollinen ilman puhelimen paksuuden kasvamista.

Optinen kuvanvakain löytyy 40 megapikselin pääkamerasta ainoastaan P30 Prosta, minkä lisäksi siinä aukon koko on myös suurempi kuin P30:ssa (f/1,6 vs. f/1,8). Lisäksi ultralaajakulmakameran tarkkuus on P30 Prossa 20 megapikseliä, kun se P30:ssa on 16 megapikseliä.

Periskooppirakenteinen telekamera löytyy ainoastaan P30 Prosta, jossa sillä saavutetaan 5x optinen zoom verrattuna pääkameraan. P30:ssa yhtä tarkan eli 8 megapikselin telekameran tarjoama optinen zoom jää jo P20 Prosta ja Mate 20 Prosta tutulle 3x-tasolle.

Uudenlainen kenno pääkamerassa

Huawei hyödyntää sekä P30:ssä että P30 Prossa pääkamerassa uudenlaista kamerakennoa, jossa käytetään tavallisesta punaisista, vihreistä ja sinisistä pikseleistä (RGB) koostuvan Bayer-suodattimen sijaan suodatinta, jossa on kaksi keltaista pikseliä yhtä punaista ja sinistä kohden (RYBY, red yellow blue yellow).

Huawein mukaan keltaisilla pikseleillä pystytään absorboimaan sekä punaista että sinistä, eli kahta väriä yhden sijaan. Yksityiskohdat uuden kennon osalta ovat osittain monimutkaisia, mutta tärkeässä roolissa on itse kennon lisäksi algoritmi, joka jakaa keltaisen pikselin keräämän valoinformaation punaiseen ja siniseen väriin mahdollistaen näin Huawein mukaan tarkemman väritarkkuuden sekä yksityiskohdat valokuvissa ja videoissa. Huawei kertoi uudella kennolla tallentuvan jopa 40 prosenttia enemmän valoa.

40 megapikselin kamerakennon koko on yhä 1/1,7 tuumaa.

Uuden kennon keltaiset pikselit keräävät tehokkaammin valoa, minkä ansiosta P30:n ja P30 Pron pitäisi pärjätä entistä paremmin hämäräkuvauksessa.

Lisäksi vähäisessä valossa kuvaamista avittaa ISO-herkkyyden enimmäisarvon nousu jopa tasolle 409600 eli nelinkertaiseksi P20 Pron jo korkeasta tasosta 102400. P30:ssa maksimi-ISO on 204800.

Periskooppirakenne telekamerassa

Tavallisesti kameroissa on ”pinossa” muutama linssiä, joiden alta löytyy lopulta itse kamerakenno. Nyt P30 Prossa Huawei kuitenkin hyödyntää periskooppirakennetta, jossa prisman avulla käännetään valosäteitä 90 astetta puhelimen sisällä, jolloin osa linssirakenteesta on voitu sijoittaa sisuksissa pystyasentoon yhdessä kennon kanssa.

Näin puhelimeen saadaan sijoitettua suuremman polttovälin eli suuremman optisen zoomin kamera ilman, että puhelimen paksuus kameran kohdalta kasvaisi tämän takia.

P30 Prossa kamerakohouma onkin jotakuinkin yhtä paksu kuin edeltäjässä P20 Prossa, vaikka tarjolla on nyt 5x optinen zoom 3x optisen zoomin sijaan. Optisella kuvanvakaimella varustetun telekameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja aukon koko f/3,4.

Ulospäin periskooppirakenteinen telekamera näyttäytyy P30 Prossa poikkeavana neliön muotoisena, puhelimen sisään menevänä ”tunnelina” tavanomaisten pyöreiden kameralinssien alapuolella.

5x optisen zoomin lisäksi P30 Pro tarjoaa 10x hybridizoomin, jonka pitäisi olla häviötöntä, sekä 50x-tasolle asti yltävän digitaalisen zoomin.

Sekä P30:n että P30 Pron sisältämään ultralaajakulkakameraan Huawei ei ole tehnyt nyt merkittäviä muutoksia. Ultralaajakulmakamera on hyödynnettävissä edelleen myös makrokuvauksessa, joka onnistuu pienimmillään jo 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.

3D ToF -kamera lisänä

Kamerajärjestelmään on P30 Prossa lisätty myös neljänneksi kameraksi 3D ToF -syvyyskamera. Suomen markkinoilla ToF-kamera on aiemmin nähty muun muassa Huawein toisen brändin Honorin View20-älypuhelimessa.

ToF- eli time of flight -kamera mittaa etäisyyksiä edessä avautuvan näkymänsä eri kohteisiin mittaamalla lähettämänsä laser-säteen takaisin kimpoamiseen kuluvaa aikaa.

P30 Prossa 3D ToF -kamera avustaa kameran muotokuvatilassa, jossa kuvauskohteen taustan sumentava boke-syväterävyysefekti on Huawein mukaan nyt aiempaa kehittyneempi ja monitasoinen.

Lisäksi P30 Pro tukee myös jo aiempien puhelinten yhteydessä esiteltyä 3D Live Maker -sovellusta, jolla voi skannata erilaisia esineitä puhelimen näytöllä katseltaviksi ja animoitaviksi 3D-malleiksi. Esimerkiksi pehmolelunallen voi 3D Live Makerilla ikään kuin herättää henkiin puhelimen näytöllä.

Tulossa on myöhemmin lisäksi mittaussovellus Huawei AR Measure, joka esittää kuvattavan kohteen mitat kamerakuvan päällä.

Lisää tekoälyä muotokuvatilaan

Luonnollisesti Huaweilla ei ole unohdettu myöskään tekoälyä. Huawein mukaan sen aiemmin erillisessä yökuvaustilassa käytettyä tekoälypohjaista kuvanvakautusta (Huawei AIS) hyödynnetään nyt myös uudessa kuvausefektissä, joka tekee juoksevasta vedestä silkkisen pehmeän näköistä.

Lisäksi tekoälyvakautus on otettu käyttöön myös muotokuvatilassa, jossa nyt uutta on myös erilaisen valotuksen käyttö kuvan eri osissa. Huawein mukaan P30-puhelimet hyödyntävät jopa 10 osaan jakautuvaa valotuskarttaa, jonka ansiosta haastavien kuvauslosuhteiden muotokuvien pitäisi onnistua aiempaa paremmin. Esimerkkinä tästä Huawei mainitsi muotokuvan, jossa kuvauskohteen takana on suurikokoiset ikkunat: aiemmin muotokuvan kohde on voinut alivalottua, mutta nyt takaa tulvivasta valosta huolimatta myös etualalla kuvassa olevan henkilön pitäisi valottua paremmin.

Videokuvaus hyötyy optisesta kuvanvakaimesta

Valokuvien ohella Huawein mukaan P30-puhelimissa kameroissa tehtyjen parannusten pitäisi näkyä selvästi myös videokuvauksen puolella.

Tässä tärkeässä roolissa on P30 Prossa myös pääkameraan lisätty optinen kuvanvakain, joka edeltävien P20 Pro ja Mate 20 Pro -mallien 40 megapikselin pääkameroista vielä puuttui. Huawein mukaan se käyttää lisäksi vieläpä uutta kustomoitua optisen kuvanvakaimen moottoria, jonka pitäisi olla kilpailijoita parempi.

Optisen kuvanvakaimen lisäksi myös videokuvauksessa hyödynnetään AIS-tekoälyvakautusta.

Vähäisessä valossa videokuvausta uusissa puhelimissa pitäisi luonnollisesti avittaa myös valoa paremmin keräävän kamerakennon.

Videokuvaukseen P30-puhelimet ovat saamassa myöhemmin tulevassa päivityksessä uuden kuvaustilan, joka tallentaa vierekkäin videota samanaikaisesti sekä pääkameralla että 5x optisen zoomin telekameralla.

Ripaus muutakin uutta kameroiden lisäksi – esimerkiksi parempi sormenjälkilukija

Kamerat ovat ehdottomasti uusien P30 ja P30 Pro -puhelinten eniten uutta sisältävä ja mielenkiintoisin osa-alue, mutta lisäksi Huawei on esimerkiksi parantanut näytön alle sijoitettua sormenjälkilukijaa.

P30-puhelinten näytönalainen sormenjälkilukija toimii nopeammin kuin aiemmin Huawein Mate 20 Prossa. Huawein mukaan lukija on 30 prosenttia nopeampi. Ero on on helposti huomattava myös käytännössä.

Huawein mukaan pääosa parannuksesta on syntynyt ohjelmistoalgoritmeissa, ja parannusten tuomista myös Mate 20 Prolle tutkitaan.

Lisäksi mielenkiintoinen uusi toteutus on P30 Prossa, jossa ei puhelimen yläpäässä ole enää lainkaan perinteistä aukkoa puhelinkuulokkeelle. Sen sijaan ääni välittyy näytön kautta sen värähtelynä. Tätä ratkaisua on kehitetty Huawein Suomen tuotekehityskeskuksessa.

Huawei hyödyntää uusissa puhelimissa itse kehittämäänsä nano-SIM-kortin kanssa samankokoista NM Card -muistikorttityyppiä, joka ensi kerran nähtiin Mate 20 Prossa. NM Card -korttien saatavuus on yhä melko heikko ja hinnoittelu tavanomaisia microSD-muistikortteja korkeammalla.

Mate 20 Pron tavoin P30 Pro tukee myös käänteistä langatonta latausta, eli puhelimen takapinnan päälle asetettuna on mahdollista ladata Qi-standardia tukevia älypuhelimia.

Sekä P30 että P30 Pro sisältävät Dolby Atmos -tilaäänituen, mutta stereokaiuttimia ei löydy kummastakaan.

EMUI-käyttöliittymäänsä Huawei ei ole P30-puhelinten yhteydessä tehnyt suuria muutoksia. EMUI-versionumero puhelimissa on aluksi 9.1 Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversion päällä. Kameraan liittyvien edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi uutta on Huawein oma verkkoselainsovellus.

P30:n ja P30 Pron erot tiivistetysti

 • P30 Pro on kookkaampi – näyttö on kooltaan 6,47 tuumaa vs. P30:n 6,1 tuumaa
  • Mitat P30 Pro, 158,0 x 73,4 x 8,41 mm ja P30, 149,1 x 71,36 x 7,57 millimetriä
  • Paino P30 Pro 192 grammaa ja P30 165 grammaa
 • Yksikään takakamera ei ole täysin samanlainen
  • Pääkamerassa optinen kuvanvakain vain P30 Prossa, lisäksi suurempi aukon koko – f/1,6 vs. f/1,8 P30:ssa
  • Ultralaajakulmakameran tarkkuus 20 megapikseliä P30 Prossa, 16 megapikseliä P30:ssa (kinovastaavat polttovälit 16 ja 17 millimetriä)
  • Telekamera 5x optisella zoomilla P30 Prossa, 3x optinen zoom P30:ssa
  • 3D ToF -syvyyskamera lisänä P30 Prossa
 • 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä vain P30:ssa
 • Infrapunalähetin vain P30 Prossa
 • Kookkaampi akku P30 Prossa – 4 200 vs. 3 650 milliampeerituntia
 • Nopeampi pikalataus vain P30 Prossa – 40 watin Huawei SuperCharge vs. 22,5 watin Huawei SuperCharge
 • Langaton lataus vain P30 Prossa
 • Pöly- ja vesitiivis rakenne P30 Prossa vs. roisketiivis P30:ssa (IP68 vs. IP53)
 • Parempi 4G LTE -mobiiliverkkotuki P30 Prossa – maks. 1,4 Gbit/s vs. 1 Gbit/s P30:ssa
 • Puhelinkuulokekaiutin näytön alla P30 Prossa

Huawei P30 Pron tekniset tiedot

 • Takaa lasipintainen rakenne
 • 6,47 tuuman kaarevareunainen OLED HDR -näyttö vesipisaralovella näytön yläreunassa, tarkkuus 2340 x 1080 pikseliä
 • Sormenjälkilukija näytössä
 • Neljä kameraa takana Leica-linsseillä
  • 40 megapikselin SuperSpectrum-pääkamera 27 mm -polttovälillä, f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
  • 20 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
  • 8 megapikselin telekamera 125 mm -polttovälillä, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (5x optinen zoom)
  • 3D ToF -syvyyskamera (Time of Flight)
  • Laser-tarkennus ja värilämpötila-anturi
 • Etukamera 32 megapikseliä f/2,0-aukolla
 • Kirin 980 -järjestelmäpiiri
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (valikoimassa Suomessa, muualla myös 512 Gt) ja Huawei NM Card -muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 21, 1,4 Gbit/s)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • Infrapunalähetin
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
 • USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
 • Dolby Atmos -tilaäänituki
 • 4 200 milliampeeritunnin akku ja 40 watin Huawei SuperCharge -pikalataus
 • 15 watin langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
 • Pöly- ja vesitiivis (IP68-luokitus)
 • Mitat 158,0 x 73,4 x 8,41 millimetriä
 • Paino 192 grammaa
 • Android 9 Pie + EMUI 9.1 -ohjelmisto

Huawei P30:n tekniset tiedot

 • Takaa lasipintainen rakenne
 • 6,1 tuuman OLED HDR -näyttö vesipisaralovella näytön yläreunassa, tarkkuus 2340 x 1080 pikseliä
 • Sormenjälkilukija näytössä
 • Kolme kameraa takana Leica-linsseillä
  • 40 megapikselin SuperSpectrum-pääkamera 27 mm -polttovälillä ja f/1,8-aukolla
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 17 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
  • 8 megapikselin telekamera 80 mm -polttovälillä, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (3x optinen zoom)
  • Laser-tarkennus ja värilämpötila-anturi
 • Etukamera 32 megapikseliä f/2,0-aukolla
 • Kirin 980 -järjestelmäpiiri
 • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
 • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja Huawei NM Card -muistikorttipaikka
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 16, 1 Gbit/s)
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
 • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • Dolby Atmos -tilaäänituki
 • 3 650 milliampeeritunnin akku ja Huawei SuperCharge -pikalataus (ei langatonta latausta)
 • Roisketiivis (IP53-luokitus)
 • Mitat 149,1 x 71,36 x 7,57 millimetriä
 • Paino 165 grammaa
 • Android 9 Pie + EMUI 9.1 -ohjelmisto

Lue myös:

  Uusimmat