Poikkeuksellinen käänne: Mikkelin vanhussurmasta sittenkin tuomio – tekijä on asunnossa käynyt nuori mies

Mikkelin vanhusmurhan erikoiset käänteet: Syytetyn vaatteissa uhrin verta, mutta juttu kaatui käräjäoikeudessa 3:18
Katso video: Näin MTV Uutisten rikostoimittaja Eetu Ruonakoski arvioi Mikkelin vanhusmurhan hovioikeuskäsittelyn ensimmäistä päivää.

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut nuoren mikkeliläismiehen 85-vuotiaan naisen taposta. Aiemmin käräjäoikeus vapautti miehen henkirikossyytteestä kokonaan. Syyttäjä vaati ensisijaisesti tuomiota murhasta.

Henkirikos tapahtui Mikkelin ydinkeskustassa tapaninpäivän vastaisena yönä vuonna 2021. 

Nuorukainen tunkeutui itselleen täysin tuntemattoman vanhuksen asuntoon yön pikkutunneilla. Hovioikeuden tuomion mukaan mies teki naiselle asunnossa rajua väkivaltaa, jonka seurauksena nainen kuoli.

Mies poistui paikalta, eikä tiettävästi kertonut tapahtuneesta kenellekään.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi vuonna 2000 syntyneen Sameli Mikael Suomalan 10 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen vankeuteen taposta.

Ilman motiivia

Henkirikokselle ei ole selvinnyt poliisin esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä minkäänlaista järkevää motiivia tai syytä. 

Mies on itse kiistänyt henkirikoksen jyrkästi. Hän ei silti kertomansa mukaan muista tapahtuma-ajalta mitään. Hän on arvellut tulleensa tapahtumailtana huumatuksi.

Tapahtumayönä ennen henkirikoksen tapahtuma-aikaa mies vietti aikaa juhlissa ja nautti oman kertomuksensa mukaan toistakymmentä annosta alkoholia.

Juhlapaikka sijaitsi lähellä surma-asuntoa.

Mies poistettiin juhlista aggressiivisen käytöksen takia. Henkirikos tapahtui pian tämän jälkeen.

Hovioikeudessa mies väitti muistavansa juhlapaikan tapahtumat kirkkaasti ja kiisti olleensa vahvasti päihtynyt. Miehen kertomuksen mukaan juhlapaikalla ei tapahtunut mitään erikoista, eikä hän käyttäytynyt siellä aggressiivisesti. 

Kertomus oli erikoinen, sillä jo käräjäoikeudessa todettiin, että mies riehui juhlapaikalla ja hajotti siellä omaisuutta. 

Mies sai näiltä osin tuomion vahingonteosta. Tuomio oli hovioikeudenkäynnin aikaan jo lainvoimainen, koska mies ei ollut valittanut vahingontekoa koskevasta syytteestä.

Poikkeuksellinen tuomio

Hovioikeuden tämänpäiväinen tuomio on poikkeuksellinen, sillä aiemmin käräjäoikeus katsoi miehen syyttömäksi henkirikokseen. Hovioikeus siis käänsi käräjäoikeuden ratkaisun täysin päälaelleen.

Jo käräjäoikeudessa todettiin riidattomaksi, että mies kyllä kävi uhrin asunnossa henkirikoksen tapahtuma-aikaan. Asunnosta löydettyjen veristen kengänjälkien perusteella mies oli paikalla tuoreeltaan.

Lisäksi miehen vaatteista löydettiin uhrin verta, ja mies myös tallentui aamuyöllä valvontakameraan, joka kuvaa uhrin kotirapun ovea. 

Poliisin tutkimuksissa asunnosta ei löydetty kehenkään muuhun ulkopuoliseen vierailijaan liittyviä todisteita.

Tästä huolimatta käräjäoikeus katsoi vapauttavassa tuomiossaan, että oli mahdollista, että henkirikoksen teki joku muu asunnossa käynyt henkilö. 

Käräjäoikeuden mukaan oli mahdollista, että henkirikoksesta syytetty nuorukainen oli vain sattunut käymään asunnossa samoihin aikoihin murhaajan kanssa.

"Vahva näyttö"

Hovioikeus ei pitänyt tätä mahdollisena. Mies tuomittiin taposta.

– Hovioikeus katsoo, että syyttäjä on esittänyt vahvan näytön syytteensä tueksi. Kaikki asiassa esitetty todistelu on ollut samansuuntaista muodostaen yhdenmukaisen kokonaisuuden, hovioikeus linjaa tuomiossaan.

Hovioikeuden mukaan vanhukseen kohdistettiin väkivaltaa 26. joulukuuta 2021 ennen kello neljää aamuyöllä, jolloin Sameli Suomala oli todistettavasti käynyt asunnolla. 

Mies oli hovioikeuden mukaan ollut ainoa asunnolla käynyt ulkopuolinen henkilö. 

– Mikään asiassa esitetty ei ole viitannut siihen, että (uhrin nimi) asunnolla olisi ollut heidän lisäkseen joku kolmas henkilö, tuomiossa sanotaan.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta ensisijaisesta murhasta, mutta siitä ei käräjäoikeuden mukaan ollut kyse. 

Hovioikeus piti Suomalan syyksi luettua tappoa keskimääräisesti moitittavampana, sillä tekoon liittyi raakoja ja julmia piirteitä, mutta hovioikeuden mukaan teko ei kuitenkaan ollut murhan edellyttämällä tavalla erityisen raaka tai julma.

Arvioon vaikutti muun muassa se, että naapureiden kertomusten perusteella väkivalta kesti vain lyhyen aikaa. Useampi naapuri kertoi kuulleensa tapahtumien aikaan mekastusta uhrin asunnon suunnalta. 

Suomalalle tehtiin oikeudenkäynnin yhteydessä mielentilatutkimus. Tutkimuksen perusteella mies oli tapahtumien aikaan syyntakeinen.

Hovioikeuden tuomiossa Suomala määrättiin heti vangittavaksi. Hänet myös määrätään menettämään sotilasarvonsa.

Lisäksi hovioikeus velvoittaa miehen maksamaan uhrin omaisille yhteensä tuhansien eurojen kärsimyskorvaukset sekä hautajaiskulut.

Lue myös:

    Uusimmat