Hovioikeuden presidentti: Tuomareiden rasistiset puheet täysin sopimattomia

Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölä pitää tuomareiden suljettujen ovien takana esittämiä rasistisia kommentteja täysin sopimattomina. Kaksi hovioikeuden tuomaria teki presidentin määräyksestä lisäselvityksen.

Siinä kerrotaan ”varsin laajasta” epäasiallisesta kielenkäytöstä sekä myös seksuaalisesta häirinnästä. Sisäisen selvityksen mukaan tuomarit mm. kertovat oikeudenkäyntien tauoilla rasistisia vitsejä ja arvostelevat mm. asianosaisten ulkonäköä halventavasti.

Helsingin hovioikeudessa on noin 170 työntekijää.

- Minulle tämä oli yllätys. Itse en ole tällaista havainnut, presidentti Könkkölä sanoo.

Miten tällainen on mahdollista?

- En usko, että sitä ilmenee mitenkään laajasti. Kysymys on vain yksittäistapauksista. Raportti ei anna kuvaa, että tämä olisi mitenkään laajaa. Yksikin tapaus on liikaa.

Raportissa todetaan, että epäasiallista kielenkäyttöä esiintyy varsin laajasti…

- Näin siinä sanotaan. Minulle se oli yllätys. Se on sopimatonta ja siihen pitää puuttua. Meidän tehtävämme on suojella perusoikeuksia. On täysin sen ajatuksen vastaista, että tuollaista kielenkäyttöä esiintyisi salissa tai sen ulkopuolella.

Voiko vähemmistöön kuuluva luottaa, että oikeus tapahtuu?

- Siellä varsinaisessa raportissa ilmenee, etteivät nämä ole vaikuttaneet ratkaisuihin. Jos tällaista kielenkäyttöä ilmenee, niin kyllä se asenteellisuutta voi ilmentää.

Onko tuomareiden asenteissa vikaa?

- Yleisesti ottaen ei. Kyllähän sielläkin on paljon ihmisiä ja tulee esiin mielipiteitä ja asenteita. Jokaisella tuomarilla on oikeus omiin kantoihinsa ja yhteiskunnallisiin käsityksiin, mutta niitä ei saa esittää sellaisissa muodoissa, että tuomarin riippumattomuus ja asianmukaisuus siitä kärsisi.

Miten iso ongelma tämä on teidän mielestänne?

- Tämä tehtiin erillismääräyksestäni. Asiaa pitää tarkkaan katsoa - kuinka isosta asiasta on kysymys. Tällainen käytös on täysin sopimatonta, sikäli kun sitä esiintyy.

Sanoitte ”sikäli kun sitä esiintyy”… Kyseenalaistatteko raportin?

- En, mutta en usko, että se on laajamittaista. Kysymys on uskoakseni yksittäistapauksista. Uskoisin näin.

Mitä aiotte tehdä?

- Raportti valmistui loman alla ja sitä ei ole ehditty käsitellä hovioikeudessa. Meillä on yhteistoimintaelimiä, johtoryhmää ja pitää myös kahdenkeskisissä keskusteluissa asiaa selvittää.

Helsingin hovioikeudessa on langetettu ”neekeri” ja ”ryssä” –sanojen käytöstä sakkotuomioita. Onko tässä kyse rikoksesta?

- En ota tämän selvityksen perusteella siihen kantaa. Asia pitää tietysti selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja