Mainos

Hovioikeudelta päätös vuosia kestäneeseen Ruanda-oikeudenkäyntiin

Helsingin hovioikeus antaa tänään tuomionsa Ruandan kansanmurhaan liittyvässä oikeudenkäynnissä.

Suomessa asuvaa Ruandan baptistikirkon nuorisosiiven entistä johtajaa Francois Bazarambaa syytetään joukkotuhonnasta tai vaihtoehtoisesti useista murhista Ruandan kansanmurhan aikana vuonna 1994.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi toissa vuonna Bazaramban elinkautiseen vankeusrangaistukseen joukkotuhonnasta. Oikeus katsoi, että Bazaramba johti Nyakizun kunnassa hyökkäyksiä tutseja vastaan ja antoi surmiin johtaneita käskyjä. Hän myös jakoi tutseilta väkivalloin otettua omaisuutta ja jakoi tulitikkuja tutsien talojen polttamiseksi.

Syytetty Bazaramba on kiistänyt syyllisyytensä.

Porvoon käräjäoikeus vangitsi Francois Bazaramban huhtikuussa 2007 sen jälkeen, kun poliisi oli selvittänyt turvapaikkaa hakeneen ruandalaismiehen taustoja. Miehen nimi löytyi Ruandan hallituksen julkistamalta etsittyjen henkilöiden listalta.

Myöhemmin oikeusministeriö päätti YK:n Ruanda-tuomioistuimen kantaan vedoten, ettei Suomi luovuta kansanmurhasta epäiltyä Ruandaan. Oikeudenkäynti päätettiin pitää Suomessa, sillä syytetty ei olisi saanut Ruandassa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Pohjoismaiden ensimmäisen joukkotuhontajutun tutkinta on kestänyt vuosia, ja sen aikana todistajien lausuntoja on haettu eri puolilta Afrikkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.