Hot Tub Time Machine – Kasarikankkunen

Hot Tub Machine, USA 2010. Ohjaus: Steve Pink. Käsikirjoitus: Josh Heald, Sean Anders, John Morris. Tuottaja: John Cusack, Grace Loh, Matt Moore. Kuvaus: Jack Green. Leikkaus: George Folsey Jr. Musiikki: Christophe Beck. Pääosissa: John Cusack, Rob Corddry, Craig Robinson, Clark Duke, Chevy Chase, Crispin Glover, Lizzy Caplan. Kesto: 101 min.

Muistatko miltä Michael Jackson näytti ennen naaman valkaisua ja nenättömyyttä? Millaista oli kanniskella kassin kokoista matkapuhelinta? Pukivatko pastellit sinua? Jos löydät omakohtaista kosketuspintaa näihin kysymyksiin, saattaa Hot Tub Time Machine olla kesäkomedia sinun makuusi.

Muun muassa High Fidelityn (2000) ja 2012:n (2009) tähti John Cusack esittää vasta eronnutta Adamia, joka suuntaa kavereineen viikonlopun viettoon nuoruuden maisemiin. Elämä on pyllistänyt vaimon talutusnuorassa kipuilevalle Nickille (Craig Robinson) ja luuseri-Loulle (Rob Corddry), jolta ei onnistu edes itsemurha. Mukaan lähtee myös Adamin sisarenpoika Jacob (Clark Duke), enon kellariin jämähtänyt teininörtti.

Kostea viikonloppu nuoruusvuosien menomestassa saa kummallisen käänteen, kun hotellihuoneen poreamme osoittautuu aikakoneeksi. Amme sinkoaa miehet vuoteen 1986 ja täydelliseen déjà vu -kokemukseen. Krapula hälvenee peilin edessä äkkiä, sillä keski-ikäisten sankarien kuvajaiset ovat teinejä jälleen.

Aikakone-elokuvat ovat kokonaan oma suosittu lukunsa elokuvan historiassa. Ei ihme – kukapa ei olisi joskus fantasioinut tilaisuudesta palata korjaamaan jokin menneisyyden moka tai puute? Ja kun kerran eilisessä ollaan, niin voisihan tulevaisuuden tiedolla samalla vähän netotakin. Molemmat näkökohdat ovat hyvin esillä tässä elokuvassa.

Hot Tub Time Machine on parhaimmillaan silloin kun se saa aikuiset päähenkilönsä ihmettelemään omaa kypsymätöntä nuoruuttaan. Ristiriita maistuu aidolta, sillä omaan valikoivaan muistiin ei voi kukaan luottaa. Vuodet kultaavat tai – vaihtoehtoisesti – mustamaalaavat, eikä sille mitään mahda.

Elokuva on mittatilaustyö 40-ja-risat-yleisölle, joka on aikanaan tuhlannut viikkorahansa Paluu tulevaisuuteen (1985–1990) -leffalippuihin ja bratpack-nuorisodraamoihin à la John Hughes.

John Cusackin läsnäolo on jo itsessään nostalginen lisä. Kasarikansalle Cusack on ennen muuta Varman palan (1985) suvereeni ”Gib” ja Loistokaverin (1989) määrätietoinen Lloyd Dobler. Ja vilahtaapa sivuroolissa myös Chevy Chase, legendaarisen koominen pokerinaama neljännesvuosisadan takaa.

Hot Tub Time Machine on Cusackin ja hänen high school -kaverinsa Steve Pinkin yhteinen aikaansaannos, joka alkaa kerrassaan lupaavasti. Kasarimiljöö on toteutettu huolellisesti ja lämpimän hauskasti. Sympaattisen elokuvan soisi onnistuvan, mutta näin ei valitettavasti tapahdu: keskikohta ja loppu aaltoilevat epätasaisen ja heikon välillä.

Juonen ajautuessa umpikujaan elokuva alkaa kosiskella Kauhean kankkusen (2009) katsojakuntaa harmittavan halpahintaisesti. Itsetarkoitukselliset räävittömyydet eivät kuitenkaan onnistu salaamaan sitä tosiseikkaa, ettei käsikirjoittajilla ole mielikuvitus riittänyt punomaan punaisia lankoja tyydyttävästi yhteen. Loppu yllättää elokuvan ikään kuin housut kintuissa.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat