Horoskooppimerkit eivät kerro kaikkea – mitä astrologia todellisuudessa on?

Aurinkomerkkiastrologia eli päivähoroskoopit ovat pitkälti hauskaa viihdettä, mutta itse astrologinen tulkitseminen kätkee sisäänsä huomattavasti syvempiä ulottuvuuksia. Astrologi Johanna Karpov valotti, mistä astrologiasta on perimmiltään kysymys – ja ennen kaikkea, mistä ei.

Astrologia (muinaiskreikaksi άστρον, astron, tähti ja λόγος, logos, oppi) eli tähdistäennustaminen on uskomus, jossa seurataan taivaankappaleiden liikehdintää ja asemia: sen mukaan planeettojen liikkeet vaikuttavat ihmisten elämään. Niiden välisistä kulmista sekä asemista voidaan esimerkiksi tulkita ihmisten luonnetta sekä ihmissuhteita.

Astrologinen tulkinta perustuu syntymäajan, syntymäkelloajan sekä -paikkakunnan perusteella laaditulle astrologiselle kartalle. Moni luuleekin, että astrologia on yksi ja sama kuin luonnehoroskooppi, joka perustuu aurinkomerkkien tulkintaan.

– Horoskoopit ovat vain pieni pisara meressä: astrologia on aivan jotain muuta! Pelkkä aurinkomerkki kertoo sinusta yhtä paljon, kuin se millainen luonne tummatukkaisilla tai vaaleilla on, astrologi Johanna Karpov selventää.

Kolme vuotta astrologina toiminut Johanna Karpov on jo nuoresta tytöstä saakka ollut viehkoutunut mystisistä aurinkomerkeistä ja niiden taakse kätkeytyvistä merkityksistä: nyt takana liki 20 vuotta kokonaisvaltaisemman astrologian tiivistä opiskelua sekä tähtikarttojen tulkintaa.

– Toki jotkin piirteet voivat pitää paikkansa pelkän horoskooppimerkinkin perusteella. Astrologia on kuitenkin huomattavasti monipuolisempaa. Siinä otetaan koko ihminen huomioon, Karpov kertoo.

Esimerkiksi nousumerkki kertoo ihmisen ulkoisesta olemuksesta sekä kuvastaa sitä, miten ihmiset näkevät meidät. Nousumerkki perustuu kellonaikaan, jolloin ihminen on syntynyt.

– Se on ikään kuin näyteikkuna, joka antaa vain pienen viitteen siitä, mitä kaupan sisällä on.

Astrologia on elämänohjausta, ei ennustamista

Astrologian opas -teoksen kirjoittanut Johanna Karpov selventää, että astrologisella kartalla esimerkiksi Kuu kuvastaa tunteita, kotia ja vaistoja. Merkurius puolestaan ajastusmaailmaa, Venus ihmissuhteita ja arvomaailmaa, Mars toimintaa.

– Ihmisen tähtikartasta voi nähdä tilanteita, että jotain on tapahtumassa, jotain on muuttumassa, Karpov kertoo.

Esimerkiksi Kuu ja Pluto voivat merkitä monen monta eri asiaa astrologisella kartalla: kehossa Kuuta edustaa rinnat, Plutoon liittyy uusiutuminen ja tuhoutuminen. Tuloksena voi olla rintasyöpä tai ihka uudet rinnat.

Toisaalta Kuu merkitsee myös lasta, Pluto syntymää; kartanhaltija on tulossa vanhemmaksi tai isovanhemmaksi.

Tai sitten Kuu voi merkitä myös kotia, Pluto uudistumista; edessä voi olla muutto. Toisin sanoen merkitykset voivat olla äärimmäisen monisyisiä.

– Astrologi ei kuitenkaan sano, että "näin sinulle tulee käymään". Hän kertoo, että jotain saattaa olla tapahtumassa, Karpov tähdentää.

Astrologia ei siis ole ennustamista. Karpovin mukaan astrologit toimivat enemminkin ohjaavina mentoreina, kuin ennustajaeukkoina. Astrologinen kartta on kuin työkalu, jonka avulla pystyy objektiivisemmin tarkastelemaan omaa elämäntilannettaan: näin ihmisestä tulee subjekti, tekijä.

– Ihmisellä on suunnaton tarve löytää elämälleen tarkoitus. Astrologia on vain yksi keino tehdä tutkimusmatka minuuteensa, Karpov kuvailee.

– Astrologinen tulkinta onkin erittäin hyvä lähtölaukaus itsetutkiskeluun: sen jälkeen ihmisen vasta alkaakin pohtia omaa minuuttaan. Tulkinnan avulla autan asiakasta tunnistamaan omat luonteenpiirteensä ja ymmärtämään omaa käytöstään – ja ennen kaikkea omat ristiriitaisuutensa.

Kuka kiinnostuu astrologiasta?

Astrologiasta kiinnostuu pääpiirteittäin keski-ikäinen nainen. Karpovin mukaan tämä perustuu naisena olemisen muutokselle; naiselle suodaan tätä nykyä muitakin rooleja kuin äitiyden -, vaimon - tai miehen kylkiluusta veistetyn naisen -roolit – hän on tasavertainen olento, joka on vapautunut.

– Astrologiasta kiinnostuu yleensä vanhempi nainen, joka on esimerkiksi uhrannut koko elämänsä muille: ensin on mies, sitten lapset. Ajan myötä lapset lentävät pois pesästä tai sitten avio-onni ei ole kestänyt koko elämää. Silloin on vihdoin aikaa tutkia itseään, Karpov kertoo.

– Toki myös nuoret naiset ovat kiinnostuneita astrologiasta. He haluavat reflektoida itseään: kuka olen, mistä olen tulossa ja mihin olen menossa. Ja siitä elämässä onkin kyse: oppia tuntemaan itsensä, elämään tasapainossa ja oppia rakastamaan.


Lue myös:


Lue myös:

    Uusimmat