Hollywood menee lakkoon – näyttelijät tyytymättömiä suoratoistojätteihin

Yhdysvalloissa näyttelijöitä edustava ammattiliitto SAG-AFTRA ilmoitti torstaina aloittavansa lakon.

160 000 esiintyjää edustavan ammattiliiton jäseninä on muun muassa A-listan Hollywood-tähtiä, kuten Meryl Streep ja Jennifer Lawrence.

Ammattiliitto sanoi, että neuvottelut studioiden ja striimauspalveluiden kanssa päättyivät tuloksettomina.

Los Angelesissa näyttelijöiden lakon on määrä alkaa paikallista aikaa keskiyöllä perjantain vastaisena yönä eli Suomen aikaa perjantaina aamukymmeneltä.

Näyttelijät ja jo toukokuussa lakkoon menneet käsikirjoittajat panevat työtaistelutoimillaan televisiosarjojen ja Hollywood-tuotantojen kuvaukset käytännössä täysin jäihin.

Vaatimuksissa palkat ja tekoälyn huomiointi

SAG-AFTRA vaati neuvotteluissa muun muassa palkankorotuksia ja tekoälyn luoman uhan huomioimista.

– Striimauspalveluiden nousu on rapauttanut voimakkaasti palkkioita. Lisäksi tekoäly luo eksistentiaalisen uhan luovan alan työntekijöille, kerrottiin SAG-AFTRA:n lausunnossa ennen neuvottelujen kariutumista.

Ammattiliitto tahtoi näyttelijöille oikeudenmukaisia korvauksia, jos heidän ulkonäköään hyödynnetään digitaalisesti tekoälyn avulla.

Näyttelijät haluaisivat korotuksia myös niin sanottuihin uusintapalkkioihin. Striimauspalvelut kuten Netflix ja Disney+ eivät kerro yksittäisten televisiosarjojen katsojalukuja ja tarjoavat usein saman palkkiohinnan kaikesta palvelussa katsottavasta huolimatta esimerkiksi sarjan suosiosta.

Myös käsikirjoittajat ovat vaatineet parempia palkkoja ja tekoälyn mahdollisen uhan huomioimista.

Viihdealan tuotantoyhtiöitä neuvotteluissa edustaneen AMPTP:n tiedotteessa kerrottiin järjestön olevan pettynyt siitä, että ammattiliitto lähti neuvotteluista.

Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger kertoi uutiskanava CNBC:n haastattelussa torstaina, etteivät näyttelijöiden ja käsikirjoittajien odotukset olleet realistisia.

Näyttelijöiden edellinen lakko yli 40 vuotta sitten

Monien suosittujen televisiosarjojen ja suurten elokuvatuotantojen valmistuminen saattaa venyä pitkäksikin aikaa lakkojen vuoksi. Lakko estää näyttelijöitä myös mainostamasta elokuviaan, mikä vaikuttaa myös tämän kesäsesongin mahdollisten menestyselokuvien markkinointiin.

Ohjaaja Christopher Nolanin mukaan hänen uutuuselokuvansa Oppenheimerin näyttelijät osoittivat jo torstai-iltana solidaarisuuttaan lakolle ja poistuivat elokuvan Lontoon-ensi-illasta, kertoo Variety-lehti.

Lakkojen ulkopuolelle jää mahdollisesti tositelevisiosarjojen, animaatioiden ja keskusteluohjelmien tuotantoja.

Edellinen näyttelijöiden ja käsikirjoittajien yhtäaikainen lakko oli vuonna 1960. Edellinen näyttelijöiden laajempi lakko Yhdysvalloissa oli vuonna 1980. Tuolloin lakko kesti yli kolme kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat