Hoitoa tarvitsevia lapsia on lukittu Ruotsissa nuorisorikollisten koteihin – Jasmine, 13, ei kestänyt sitä ja teki itsemurhan

Aftonbladetin mukaan mielenterveysongelmista kärsiviä lapsia on lukittu valtion ylläpitämiin nuorisorikollisten koteihin Ruotsissa. Nuoret saattavat olla näissä kodeissa pitkiä aikoja eristettyinä ja ilman sopivaa hoitoa.

Jasmine Bergströmillä, 13, ei ollut rikostaustaa. Jasminella oli kuitenkin useita diagnooseja mielenterveysongelmista: hänellä oli ADHD ja hän kärsi masennuksesta.

Kahden vuoden aikana Jasminea siirreltiin seitsemän kertaa eri laitosten ja perhekotien välillä.

Lopulta Jasmine päätettiin sijoittaa vasten hänen tahtoaan nuorisorikollisille tarkoitettuun kotiin.

Päiväkirjamerkintä: Milloin pääsen pois?

Jasmine ei saanut lähteä mihinkään ilman kahden työntekijän valvontaa. Hän sai käyttää puhelinta ja tietokonetta tunnin päivässä.

Päiväkirjaansa Jasmine kirjoitti, kuinka hän yritti epätoivoisesti selvittää, milloin pääsisi ulos laitoksesta.

Sijoituspäätöstä nuorisorikollisten kotiin oltiin perusteltu sillä, että Jasminen huolenpitoon piti käyttää todella paljon aikaa. 

Psykologi oli varoittanut, että Jasminen masennus saattaa pahentua nopeasti, jonka jälkeen itsemurhan riski kasvaisi.

Hän ei kuitenkaan saanut yhdeksän kuukauden aikana tarvittavaa hoitoa laitoksessa – vain keskustelua vihanhallinnasta.

Lopulta hän tappoi itsensä.

Jasmine ei ole ainoa 

Ruotsissa on niin kutsuttuja SiS-koteja, jotka ovat valtion ylläpitämiä ja ne on tarkoitettu 15–17 vuotiaille nuorille, joilla on vakavaa rikostaustaa ja huumeongelmia. Tämänkaltaiseen laitokseen Jasmine joutui, mutta hän ei ole ollut ainoa.

Aftonbladet kirjoitti myös Josefinista, joka tappoi itsensä SiS-kodissa. Hän oli myös 13-vuotias.

Aftonbladetin toimittajat tutkivat molempia tapauksia ja yrittivät keksiä, kuka on vastuussa näistä kuolemista.

Lehden mukaan sosiaalipalvelut olivat käytännössä luovuttaneet tyttöjen suhteen: he eivät enää yrittäneet etsiä heille sijaiskoteja vaan päättivät laittaa heidät edellä mainittuihin laitoksiin.

Itsemurhayritykset kaksinkertaistuneet kolmen vuoden sisällä

Itsemurhayritykset ovat kaksinkertaistuneet SiS-kodeissa kolmen vuoden sisällä. Viime vuonna yrityksiä oli tiedettävästi 21. 

Yksi selitys tälle voisi olla, ettei kodeissa ole tarpeeksi asianosaavaa henkilökuntaa: pelkällä lukiotaustalla voi päästä koteihin töihin. Velvollisuuksiin kuuluu muun muassa itsemurhaantaipuvaisten lasten hoito.

Tällä hetkellä SiS-kodeissa on noin 100 tyttöä, jotka ovat alle tai tasan 15-vuotiaita.

Kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka moni heistä on laitettu sinne samaantapaan kuin Josefin ja Jasmin eli ilman rikostaustaa.

Lue myös:

    Uusimmat