Historioitsijat uskovat Venäjän reagoivan vielä Nato-lähentymiseen: "Olemme viisaampia ja ehkä pelokkaampiakin puolen vuoden kuluttua"

Venäjä tulkitsee historiaansa sotilasvoimalla 9:17
Kuuntele videolta, miten Uutisaamussa arvioitiin Suomen asemaa venäläisessä historiantulkinnassa ja miten Putinin Venäjä pyrkii oikeuttamaan sillä aggressiivisen ulkopolitiikkansa.

Historioitsijat Teemu Keskisarja ja Lasse Laaksonen arvioivat, että Venäjältä saadaan vielä nähdä voimakkaampikin reaktio Suomen jättämään Nato-hakemukseen.

– Sota on älytön älypeli, jossa myös vastustaja pyrkii yllättämään. En ole ollenkaan varma siitä että, Venäjä on sanonut Suomelle viimeisen sanansa, Teemu Keskisarja toteaa Uutisaamussa.

– Olemme viisaampia, ja ehkä pelokkaampiakin kolmen kuukauden tai puolen vuoden kuluttua, hän sanoo.

Laaksonen on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa laimeaksikin tulkitun Venäjän reaktion syynä voi olla yksinkertaisesti se, että nykyisessä tilanteessa Putinin Venäjällä ei ole mahdollisuutta eikä halua suurelle reaktiolle.

– En ylläty ollenkaan, jos sieltä tulee jokin yllätys, koska varmasti jotain tämäntyyppistä tulossa on, hän toteaa.

"Asiantuntijat väittävät näkevänsä Putinin pään sisälle"

Sinänsä Laaksonen katsoo, että Suomi ja suomalaiset ovat osanneet asemoida itsensä Venäjään ja nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Vaikka Suomi on "Venäjän suuressa tarinassa" eri asemassa kuin Ukraina, on naapuria pitänyt tarkkailla.

– Silloin kun hiiri on elefantin kanssa samassa vuoteessa, niin silloin hiiren pitää varoa, kun elefantti kääntää kylkeä. Ja nythän tässä on niin käynyt, ja suomalaiset ovat nopeasti reagoineet tähän tilanteeseen, hän toteaa.

Hän kritisoi Venäjästä käytyä julkista keskustelua "naiivin kyökkipsykologian" käytöstä, jossa jokaista Putinin elettä ja valitsemaa pöytää on ylitulkittu. Myös Keskisarja pitää pyrkimyksiä Putinin ajatusten ja suunnitelmien arvailulle kyseenalaisena.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Suomalaiset asiantuntijat väittävät näkevänsä Putinin pään sisälle, mutta minusta historian henkilöiden pään sisälle näkeminen on pirun vaikeaa, jopa silloin kun on käytössä päiväkirjoja, salaisimpia arkistoja ja läheisten muistelmia. Minulla ei ole aavistustakaan, miten Putin hahmottaa Suomen itsenäisyyden tai sotahistorian, hän toteaa.

Kuuntele videolta, miten Uutisaamussa arvioitiin Suomen asemaa venäläisessä historiantulkinnassa ja miten Putinin Venäjä pyrkii oikeuttamaan sillä aggressiivisen ulkopolitiikkansa.

Lue myös:

    Uusimmat