Puolustusvoimien tiedustelujohtaja arvioi Suomen elävän nyt vaaran vuosia – "Venäjän tilanne ei kovin valoisalta näytä"

Vaaran vuosia eletään, sanoo Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja viitaten Venäjän toimiin ja Suomen Nato-jäsenhakemukseen.

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja, eversti Esapekka Vehkaoja arvioi, että Venäjä tulee vahvistamaan joukkojaan Suomen lähialueilla tulevan Nato-jäsenyyden myötä. Hän ei kuitenkaan usko tämän tarkoittavan merkittäviä käytännön toimia lähivuosina.

Vehkaoja esitti arvionsa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa maanantaina.

– Siellä puheet ja suunnitelmat ovat mitä ovat, mutta käytäntö ja todellisuus voivat olla hyvin paljon erilaista, Vehkaoja sanoi Venäjän tilanteesta.

Silti Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt Suomen sotilaallisesta ympäristöstä vaikeasti ennakoitavan, ja "vaaran vuosia" eletään nyt niin Suomessa kuin laajemmaltikin, Vehkaoja linjasi.

Venäjän armeijan uskottavuus kärsinyt

Häneltä kysyttiin, onko Ukrainassa vaikeuksia kohdanneen Venäjän armeijan suorituskyky tähän asti arvioitu liian suureksi.

– Kyllä ja ei, Vehkaoja vastasi viitaten siihen, että suorituskyvyn arvioinnissa tulee olla maltillinen. Useat Venäjän asevoimien elementit eivät kuitenkaan ole toimineet, hän totesi.

– Venäjän tilanne ei kovin valoisalta näytä, Vehkaoja totesi.

Hänen esityksensä mukaan muun muassa Venäjä armeijan uskottavuus on kärsinyt Ukrainan hyökkäyksessä, minkä lisäksi pakotteet ovat ajamassa Venäjän yhteiskuntaa pysähtyneisyyden aikaan.

Sotilasprofessori listasi Ukrainan sodan merkittävimmät tapahtumat kolmelta kuukaudelta 1:22
Sotilasprofessori listasi Ukrainan sodan merkittävimmät tapahtumat kolmelta kuukaudelta.

Lue myös:

    Uusimmat