Historioitsija: Talvisodan ihme alkoi sarastaa Tolvajärvellä

Tolvajärven taistelusta 75 vuotta 16:15

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut tietokirjailija, historioitsija Teemu Keskisarja sanoo, että Tolvajärven taistelun jälkeen talvisodassa tapahtui merkittävä psykologinen käänne, joka näkyi Suomessa ja ulkomailla.

Tietokirjailija, historioitsija ja Tolvajärven jälkeen -kirjan kirjoittaja Teemu Keskisarja kertoo, että talvisodan ihme alkoi sarastaa 75 vuotta sitten Tolvajärvellä. Talvisotaa oli käyty muutama viikko, eikä ollut mitenkään varmaa pystyisivätkö suomalaiset muuhun kuin symboliseen pyristelyyn Neuvostoliittoa vastaan. Joulukuun 12. päivä vuonna 1939 nukkavieruihin vaatteisiin sonnustautuneet suomalaiset sotilaat ottivat Tolvajärven jäällä voiton hampaisiin asti aseistautuneen suurvallan armeijasta.

Keskisarja sanoo, että tätä voittoa tarvittiin psykologiseen käänteeseen, joka ei ainoastaan näkynyt Suomessa taisteluhengen luojana, vaan myös ulkomailla. Ulkomaat olivat olleet penseitä antamaan apua sodalle, joka oli lähes varmasti hävitty. Edes Ruotsista ei ollut perusteltua lähettää Suomeen välineistöä, joka päätyisi heti sotasaaliiksi puna-armeijalle.

– Tolvajärvellä Daavid osoitti pystyvänsä haavoittaa Goljattia luihin ja ytimiin, ja siitä lähtien Daavid alkoi saada linkoonsa kiviä.

Vaikka Suomella oli 1930-luvulla tehty mittavia puolustusbudjetteja, eivät ne riittäneet suurvaltaa vastaan. Suomi ei olisi pärjännyt ilman ulkomailta saatua apua.

Keskisarja kuvailee Tolvajärven hyökkäystä ”kuolemaa halveksivaksi”. Suomalaiset hyökkäsivät avoimelle jäälle, suoraan päin valtavaa tulivoimaa. Raskaista miestappioista huolimatta hyökkäys painui läpi.

– Talvisodassa ei ollut kyse pelkästään rajoista tai edes itsenäisyydestä, vaan pikemminkin sukupuutosta. Usein unohdamme, että vastassa oli pahan valtakunta, Stalinin Neuvostoliitto, joka oli massamurhannut miljoonia alamaisiaan ja siinä sivussa tuhannet parhaat suomalaiset emigranttikommunistit. Totta kai Stalin olisi halunnut lyödä itsepäiselle pikkukansalle luun niin syvälle kurkkuun, ettei siinä enää mikään henki pihise.

Keskisarja sanoo, että vuoden 1940 puolella todennäköisyys, että länsivallat ottaisivat osaa talvisotaan, kasvoi kokoajan suuremmaksi.

– Stalin oli lähtenyt paraatimarssille Suomeen, mutta joutuikin lopulta pelkäämään maailman sotaa länsiliittoutuneita vastaan. Ja sehän ei todellakaan sopinut hänen suunnitelmiinsa.

Miksi suomalaiset terästäytyivät Tolvajärvellä? Millainen rooli oli suomalaisten sotajoukkojen johdolla? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat