Mainos

Hirvensalmen perhesurman tutkinta päättyi: Isä on ainoa epäilty – löi molempia poikiaan pajavasaralla päähän useita kertoja

Poliisi on saanut valmiiksi huhtikuussa Etelä-Savossa Hirvensalmella tapahtuneen perhesurman esitutkinnan. Juttu ei etene syyteharkintaan, koska taposta ja tapon yrityksestä epäilty 43-vuotias perheenisä on kuollut.

Perhesurma tapahtui maanantai-iltana 24. huhtikuuta. Teossa kuoli perheen 20-vuotias poika ja 16-vuotias poika loukkaantui vakavasti. Hän on kuitenkin toipunut vammoistaan.

Perheen äiti oli töissä tapahtumahetkellä. Karmea teko paljastui, kun äiti palasi kotiin noin puoli kahdeksan aikaan illalla. Hän soitti hätäkeskukseen.

Poliisin arvion mukaan teot olivat tapahtuneet alkuillan aikana, arviolta noin kello 17-18 aikaan.

Isä yllätti pojat lyömällä

Esitutkinnassa saatiin varmuudella selville se, että isä oli teon tekijä.

– Olemme siitä aivan varmoja, että tekoon ei liity ketään ulkopuolisia, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Paukkunen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi on kuulustellut perheen 16-vuotiasta poikaa, mutta hän ei muista varsinaisesta teosta mitään. Poika muistaa yksityiskohtia tekopäivältä ja kodin eri paikkoja, mutta itse teosta hänellä ei ole mitään muistikuvia.

Esitutkinnassa selvisi, että isä löi molempia poikia useita kertoja päähän pajavasara-tyyppisellä lyömäaseella.

– Hän on lyönyt poikia sillä pyöreällä pajavasaran iskuosalla useita kertoja.

Se ei ole selvää, kumman pojan kimppuun isä hyökkäsi ensin. Molemmille hyökkäys tuli kuitenkin yllätyksenä.

Vanhempi pojista oli eteisen vieressä omassa huoneessaan työpöytänsä ääressä, kun isä yllätti hänet lyömällä takaapäin.

Nuorempi poika oli piharakennuksessa korjaamassa moottoripyörää teon aikaan. Poika muistaa itse sen, että hän korjasi pyörää, mutta muistikuvat katkeavat siihen.

– Molemmat pojat löytyivät kotitalon eteisestä. Se ei ole selvinnyt, ovatko pojat päässeet eteiseen itse vai onko heidät raahattu sinne.

– Verijälkien perusteella voi olettaa, että ainakin nuorempi pojista on päässyt itse sisään taloon. Jos häntä olisi raahattu pihan poikki, jälkiä olisi todennäköisesti enemmän. Nuorempi poika ei ole välttämättä menettänyt tajuntaansa heti, Paukkunen sanoo.

Nuorempi poika puhui muutaman sanan

Äiti löysi molemmat poikansa eteisestä.

– Vanhempi pojista oli tajuton, mutta nuorempi pystyi puhumaan joitakin sanoja äidilleen. Hänenkin tajunnan taso oli jo heikko, ja hän menetti tajuntansa myöhemmin.

Perheenisä löytyi kuolleena asuintalon tuvasta. Isän kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Poliisi ei kerro tarkemmin isän kuolintavasta, mutta teko oli tehty eri välineellä kuin millä isä löi poikia.

Pojat kuljetettiin sairaalaan Kuopioon, missä 20-vuotias poika kuoli seuraavana päivänä vammoihinsa. Nuorempi poika siirrettiin myöhemmin sairaalaan Mikkeliin. Hän kotiutui alkukesästä.

– Sairaalassa hänelle kerrottiin, mitä on tapahtunut. Hän tietää tapahtumista, mutta hän ei muista niistä mitään. On ihme, että hän on selvinnyt tästä, kun kaikki iskut tulivat päähän, Paukkunen sanoo.

Isä oli selvinpäin

Oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa selvisi, että isä oli tekojen aikaan täysin selvinpäin.

– Erikoista kyllä, mutta alkoholilla tai huumaavilla aineilla ei ollut minkäänlaista osuutta asiaan.

Teon motiivin epäillään liittyvän perheen talousongelmiin.

– Perheessä ei ollut riitoja eikä vanhemmilla ollut parisuhdeongelmia. He olivat eronneet joitakin vuosia sitten, mutta palanneet melko pian takaisin yhteen. Kaikki tutut tiesivät, että isä mietiskeli paljon näitä rahavaikeuksia, Paukkunen kertoo.

Poliisi kuulusteli esitutkinnassa perheenäitiä yhden kerran. Naisenkaan kuulusteluissa ei tullut esiin mitään muuta selittävää tekijää teolle kuin talousongelmat.

– Hän on tietenkin onnellinen siitä, että edes toinen pojista selvisi hengissä. Se on varmasti hänelle tärkeintä tässä.

Poliisi tutki tekoa tappona ja tapon yrityksenä, vaikka tekotavan perusteella sen olisi voinut luokitella murhaksikin.

– Teon suunnitelmallisuus ja vakaa harkinta on vaikea näyttää, kun tekijä on kuollut, Paukkunen kertoo.

Esitutkintamateriaali on kokonaan salainen, koska siinä käsitellään lukuisia salassapidettäviä tietoja, kuten henkilöiden terveydentilaa ja perheen yksityisiä asioita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.