Herkkäkuonoiset virkamiehet Rysä ja Ness haistavat mikrobit yhdessä hujauksessa – sisäilman ongelmista valtiolle 120 miljoonan euron kustannukset vuosittain

Valtioon leipiin on pestattu tänä keväänä tavallista karvaisempia työntekijöitä, kun Senaatti-kiinteistöissä aloitti uusi sisäilmaongelmien tunnistamiseen erikoistunut koirajoukko.

Koirat on koulutettu tunnistamaan mikrobien aineenvaihduntatuotteiden hajua. Koirat tarkistavat tiloja ennakkoon ja selvittävät jo havaittuja hajulähteitä.

– Koirat ovat nopeita ja pystytään kohdentamaan rakenteellisia tutkimuksia tarkemmin, kertoo Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntijan Risse Koponen

Koiria ei koskaan käytetä yksin sisäilmaongelmien kartoitukseen, vaan apuna ovat myös muut mittaukset.

Valtion kiinteistöjä tarkastaa 12 homekoiraa

Valtion toimitiloista vastaavaassa Senaatti-kiinteistössä työskentelee 12 koiran ja niiden viiden ohjaajan ryhmä.

 –  Koiralla täytyy olla moottori eli sen haluta tehdä töitä, kertoo ohjaaja Emilia Rainetoja.

Rainetojan mukaan koira jaksaa työskennellä aktiivisesti parikymmentä minuuttia kerrallaan eikä koirien kanssa tehdä viisipäiväistä viikkoa.

Koiraryhmän perustaminen on osa Senaatti-kiinteistöjen uudessa strategiassaan julistamaa nollatoleranssia sisäolosuhdeongelmille.

Senaatti-kiinteistöissä on arvioitu, että ongelmista aiheutuu valtiolle työtehoon, terveyteen ja kiinteistötalouteen liittyviä kustannuksia vuosittain 120 miljoonaa euroa.

Katso videolta, miten sisäilmaongelmien tunnistamiseen erikoistuneet koirat Rysä ja Ness harjoittelevat.

Lue myös:

    Uusimmat