Mainos

Hennan jäteastia kuhisee matoja: Roskia ei ole tyhjennetty kuukauteen jäteyhtiön työntekijäpulan vuoksi – "Haju on melkoinen"

0:15

Leppävirtalaisen Esselströmin perheen jäteastia kuhisee matoja ja kärpäsiä. Syynä on jäteyhtiön työntekijäpula, jonka vuoksi jäteastiaa ei ole tyhjennetty kuukauteen.

– Ennen juhannusta piti roska-astia tyhjentää, mutta eipä ole vielä roska-autoa näkynyt, kertoo Leppävirran Sorsakoskella asuvan perheen Henna-äiti.

Yleensä perheen jäteastia on tyhjennetty parin viikon välein. Viisihenkisessä perheessä roskaa kertyy pussi päivässä.

– Itse on jouduttu viemään muualle kolme jätesäkillistä. Roska-astian kantta ei pysty aukaisemaan, koska se kuhisee matoja ja kärpäsiä. Haju on melkoinen, Henna Esselström kuvailee.

Roskia viety työpaikalle ja yleisiin roska-astioihin

Esselströmin mukaan roskia on kuskattu työpaikkojen ja esimerkiksi kaupan jäteastioihin. Alueen jätehuollosta vastaavan Sihvari Oy:n asiakaspalvelu neuvoi Esselströmejä jättämään roskapusseja jäteastian viereen.

– Täällä on ollut hirveät helteet, niin ei puhettakaan, että niitä voisi pihalle jättää.

Oman ongelmansa aiheuttivat linnut, jotka pääsivät levittelemään roskapussien sisältöä pitkin pihaa, kun täynnä pursuavan roska-astian kansi oli raollaan.

– Ollaan asuttu tässä nyt kymmenen vuotta eikä koskaan aiemmin ole tällaista sattunut.

Perhe ei aio hakea jäteyhtiöltä korvausta, mutta toivoo, että yhtiö huomioi asian laskuissa.

– Emme aio maksaa näistä käynneistä, mitä olisi kuulunut käydä, mutta ei ole käyty.

Kritiikkiä tiedotuksesta

Heillä ei ole vielä tarkkaa tietoa, milloin tilanne korjautuu. Esselström ihmetteleekin asian huonoa tiedotusta.

– Jos tilanne on ollut tiedossa jo toukokuussa, ja tällä viikolla vasta oli lehdessä ilmoitus, että tällainen ongelma on. Eihän tämä lehtikään tule kaikille. Itsekin Facebookista näin lehdessä olleen ilmoituksen.

Esselströmiä mietityttää, millä perusteella jäteyhtiö on päättänyt, kenen jätteet noudetaan ja kenen ei.

– Meidän läheltä muilta on käyty tyhjentämässä astioita, mutta meidän tie on jätetty välistä. Siinä on useita taloja saman kadun varrella ja paljon lapsiperheitä, jossa jätettä syntyy paljon.

Syynä kuljettajapula

Sorsakoskella jätehuollosta vastaavan Sihvari Oy:n toimitusjohtaja Janne Andersin mukaan jäteongelman syynä on akuutti työntekijäpula.

– Siihen on hyvin yksinkertainen selitys eli ammattikuljettajapula. Vajaa kolme viikkoa mentiin yhdellä, kahdella kuljettajalla.

– Keräämistä tapahtui koko ajan, mutta tuli kohteita, joissa ollaan myöhässä, Andersin kertoo.

Syynä kuljettajapulaan on se, että yhtiön yksi työntekijä joutui lopettamaan tehtävänsä.

– Henkilökunnan lomat oli jo sovittu, ja siihen sattui irtisanomisen ja pitkän sairasloman yhdistelmä.

Yhteiset keräysastiat tulevaisuudessa?

Yhtiö haki työntekijöitä kuuden viikon ajan, mutta yhtään hakemusta ei tullut. Lomalla olleet työntekijät saapuivat paikkaamaan tilannetta. Myöskään palvelun ostaminen muilta yrityksiltä ei onnistunut, koska ne kärsivät Andersin mukaan samoin työntekijäpulasta.

– Luulen, ettei se resurssipula tule koskaan parantumaan. Se on ihan yhdyskuntasuunnitteluasia, että onko tämä nykyinen tapa, jossa kerätään jätteet pienastioista jokaisesta kiinteistöstä erikseen, se mikä on jatkossa mahdollista vai pitäisikö mennä yhteisiin keräysastioihin.

Yhtiöllä on toimintaa Keski-Savon lisäksi myös Kymenlaaksossa, Vantaalla ja Kuopiossa. Muissa pakoissa vastaavaa ongelmaa ei Andersin mukaan ole ollut.

Helpotusta luvassa ensi viikolla

Keski-Savon jäteongelman tilanteeseen on luvassa helpotusta, sillä yhtiö sai viime viikolla rekrytoitua uuden työntekijän. Ensi viikolla yhtiöllä on neljä autoa käytössään.

– Tämä Keski-Savon tilanne osoittaa sen, että ollaan kuin erotuomari jalkapallossa: kun kaikki menee hyvin, ei huomatakaan, mutta kun jossain kohtaa niksahtaa, niin kyllä huomataan.

Jäteongelmasta kertoi ensin Yle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja