Henkilökohtainen avustaja murhasi vanhuksen vasaralla rahapulassa – "Ihminen näin pystyy pilaamaan elämänsä tuosta vain"

Vanhuksen vasaralla murhannut henkilökohtainen avustaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Julman teon motiiviksi paljastui rahapula, joka johtui miehen päihde- ja peliriippuvuudesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1999 syntyneen Jere Aleksi Rantasen murhasta, hautarauhan rikkomisesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja huumausainerikoksesta elinkautiseen vankeuteen. Teot tapahtuivat Lappeenrannassa syyskuussa 2020.

Mies ehti toimia vanhuksen henkilökohtaisena avustajana muutaman vuoden ajan. Työtehtäviin oli kuulunut muun muassa kaupassa käyntiä, ulkoilua sekä pankkiasioiden hoitoa. Miehellä oli rahaongelmia, jotka johtuivat päihde- ja peliriippuvuudesta.

Poliisikuulustelussa mies kertoi saaneensa aamuyön tunteina "hyvän ajatuksen" rahaongelmien ratkaisemiseksi. Mies sanoi, että hän aikoi surmata naisen, mutta lavastaa sen katoamiseksi.

– Tai en minä enää oikein tiedä miten minä sen suunnittelin. Ei sitä puolta ehkä ihan viimeisen päälle tullut ajateltua, mies kertoi kuulustelussa.

Syyskuun 9. päivä mies meni vanhuksen luokse, vaikka hänellä ei ollut työpäivä. Tappamista varten reppuun oli pakattu vasara.

Miehen mukaan ennen surmatyötä hän oli katsellut yhdessä vanhuksen tunnin verran tv-sarjaa. Tämän jälkeen hän pyysi saada käyttää naisen läppäriä. Hän kertoi naiselle asentavansa jonkun sovelluksen puhelimeensa, mutta hän menikin verkkopankkiin ja siirsi naisen tililtä 25 000 euroa omalle tililleen.

Rahat siirrettyään hän löi naista kerran vasaralla takaraivoon. Kun nainen ei miehen omien sanojen mukaan heti kuollut, löi hän tätä vielä muutamia kertoja uudestaan.

Teon jälkeen mies peitteli naisen ruumiin.

Rahat mies käytti uhkapelaamiseen, päihteisiin ja nettiostoksiin.

– Pelaamalla yritin saada voittoa, että olisin voinut maksaa velkani, mutta hävisin nekin rahat. On se jännä, kun ihminen näin pystyy pilaamaan elämänsä tuosta vain, mies kertoi poliisikuulustelussa.

Yritti peitellä tekoaan Facebook-viesteillä

Mies peitteli tekoaan hyödyntäen muun muassa Facebookin viestisovellusta. Mies oli vastaillut naiselle tulleisiin Messenger-viesteihin ja lähettänyt naisen puhelimesta viestejä muille.

Uhrilla olisi ollut pian syntymäpäivä. Syytetty oli jopa lähettänyt naiselle syntymäpäiväonnitteluviestin, vaikka tiesi tämän olevan kuolleena asunnossa jo kolmatta päivää.

Myöhemmin mies palasi vielä asunnolle ja peitteli ruumista vielä jätesäkeillä.

Henkirikos paljastui, kun läheiset eivät saaneet yhteyttä vanhukseen. Neljä päivää teon jälkeen poliisit löysivät asunnosta vanhuksen peitellyn ruumiin. Hyvin pian epäilykset kohdistuivat myös henkilökohtaisena avustajana toimineeseen mieheen.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat