Helsingissä riehui 1900-luvun alussa poikajoukko, joka teki henkirikoksia ja räjäytti poliisiaseman – eivät jääneet koskaan kiinni

Terroriaalto Helsingissä 1900-luvun alussa 8:55
Pauli Jokisen kirjassa paljastuu, että koululaispoikaporukka syyllistyi santarmien ja poliisien surmiin sekä muun muassa räjäytti Eerikinkadun poliisiaseman 1900-luvun alussa.

1900-luvun alkupuoli on vahvaa venäläistämisen aikaa Suomessa.

Ennen itsenäistymistään Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Vahva venäläistämisen aikakausi näkyi Suomessakin viime vuosisadan alkupuolella, kun katukyltteihin tuli kyrillisiä kirjaimia ja venäjän kieltä lisättiin esimerkiksi virastoissa.

Kaikki suomalaiset eivät tätä hyväksyneet, vaan he toimivat viranomaisia vastaan. Epäilemättä tunnetuin aikakauteen, joka tunnetaan myös nimellä ensimmäinen sortokausi, liittyvä murha tapahtui vuonna 1904, kun Eugen Schauman ampui Suomen kenraalikuvernöörinä toimineen venäläisen Nikolai Bobrikovin.  

Bobrikov oli Suomen korkein viranomainen ja vastuussa yhtenäistämispolitiikasta.

– Hän oli hyvin vihattu mies. Kun hänet ammuttiin, se oli suuri kansanjuhla. Uskon, että Schauman on ainoa murhamies, joka saanut oman puiston, Uutisaamussa torstaina vieraillut kirjailija Pauli Jokinen kertoo.

Jokinen on kirjoittanut Verikoirat-nimisen kirjan, joka kertoo Helsingissä viime vuosisadan alussa vaikuttaneesta, ja pääasiassa Helsingin Suomalaisen Reaalilyseon oppilaista koostuneista 15–17-vuotiaista pojista, jotka tekivät attentaatteja. Jokisen mukaan tämä porukka syyllistyi santarmien ja poliisien surmiin sekä muun muassa räjäyttivät Eerikinkadun poliisiaseman.

– He kokivat, että poliisit ja santarmit ovat keisarin kätyreitä ja heitä voi vapaasti listiä. Syksyllä 1905 surmasivat useamman poliisin ja santarmin, lisäksi auttoivat vanhempia aktivisteja erilaisissa iskuissa, jakelivat lentolehtisiä ja Venäjän-vastaista kirjallisuutta.

Kaikki iskut tehtiin niin salassa, etteivät he koskaan jääneet kiinni. He tutkivat Helsingin viemäriverkostot ja suunnittelivat kaikki pakoreitit hyvin. Jokisen mukaan iskuja teki noin 10-12 hengen porukka. Siinä mukana olleet henkilöt tiedetään, mutta ei sitä, kuka toteutti minkäkin iskun.

– Tiettävästi Verikoirat surmasivat neljä, mahdollisesti viisi ihmistä. He eivät kuitenkaan olleet ainoita, jotka Helsingissä mellastivat.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Katso videolta kirjailija Pauli Jokisen koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat