Taposta syytetty 16-vuotias oikeuden eteen – puukotti 24-vuotiaan miehen hengiltä mitättömästä syystä Helsingin rautatieasemalla

5:38
Näin tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kommentoi Rautatieasemalla tapahtunutta puukotusta MTV Uutiset Liven haastattelussa huhtikuussa

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan torstaina ja perjantaina Helsingin päärautatieasemalla huhtikuun lopussa tehtyä puukotusta. Taposta syytetään vuonna 2004 syntynyttä nuorukaista.

Taposta syytetty poika on tehostetussa matkustuskiellossa ja niin sanotusti pantavalvonnassa. 16-vuotiaan pääsyytetyn lisäksi kahta muuta nuorta vastaan on nostettu syyte pahoinpitelystä ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tapausta suljettujen ovien takana yleisön läsnäolematta, koska jutun vastaajat ovat alaikäisiä.

Syytteen mukaan toisilleen entuudestaan tuntemattomat nuoret miehet olivat sopineet siirtyvänsä Rautatieasemalta Kaisaniemen puistoa kohti tappelemaan keskenään.

16-vuotias oli pyytänyt tuttavaansa laittamaan monitoimiveitsen taskuunsa. 24-vuotias mies oli Kaisaniemen puoleisten raiteiden päädyssä tarttunut kiinni nuorukaisesta, jolloin nuorukainen oli tarttunut uhriin kiinni ja lyönyt veitsellä kylkeen. 

Osapuolet olivat vielä jatkaneet tappelua lyöden ja potkien toisiaan, jonka jälkeen 16-vuotias oli juossut pois paikalta. Uhri menehtyi pistohaavan takia tapahtumapaikalle.

Veitsen surmaajalle antanut toinen nuorukainen sai syytteen toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta. Hän on myös 16-vuotias. Lisäksi syyttessä on kolmas nuorukainen, 17-vuotias poika, jota syytetään puukotuksen uhriksi joutuneen 24-vuotiaan pahoinpitelystä.

Tuomio annetaan noin viikon kuluttua käsittelystä. Syyttäjä vaatii päätekijälle ehdotonta vankeutta ja kahdelle muulle syytetylle sakkoja. 

Suukovusta veritekoon

Poliisi kertoi pian tapahtumien jälkeen, että puukotusta oli edeltänyt kahden eri seurueen välille syntynyt suukopu ja joukkotappelu. Tutkinnanjohtaja kertoi tutkinnan alkuvaiheessa, että kahden toisilleen entuudestaan tuntemattoman seurueen välille oli aiheutunut riitaa "laukun heiluttelusta". 

– Yhdellä seitsemän hengen seurueessa oli pieni laukku, jota tämä heilutti hihnastaan. Ilmeisesti tämä laukun heiluttaminen ärsytti toisen seurueen jäseniä niin paljon, että siitä syntyi suukopua,  tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoi MTV:lle ja luonnehti veriteon motiivia "suoraan sanottuna älyttömäksi".

Tapaus herätti runsaasti keskustelua nuorten tekemästä väkivallasta. Rikostarkastaja Jari Koski kertoi MTV:n haastattelussa, että pientä mutta raskaisiin väkivaltarikoksiin syyllistyvää nuorten joukkoa yhdistää usein huono-osaisuus ja "pudokkuus".

Lisäksi erityisesti ryöstöissä ja törkeissä ryöstöissä ulkomaalaistaustaiset nuoret ovat yliedustettuina.

Katso rikostarkastajan koko haastattelu alla olevalta videolta. 

8:38

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja