Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat tänä vuonna 16 prosenttia

Suomalaisten suosituin sijoituskohde on edelleen pankkitili 9:37
Suomalaisten suosituin sijoituskohde on edelleen pankkitili.

Helsingin pörssi sulkeutui laskuun vuoden viimeisenä kaupankäyntipäivänä. Pörssin yleisindeksi heikkeni perjantaina 1,1 prosenttia.

Koko vuonna yleisindeksi tippui noin 16 prosenttia. Osakkeiden arvostuksia ovat koetelleet muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seuraukset sekä korkojen jyrkkä nousu. Talousvuotta on leimannut myös nopeimmalle tasolleen vuosikymmeniin kiihtynyt inflaatio, joka on heikentänyt kotitalouksien ostovoimaa.

Isoista kotimaisista yhtiöistä kovia kokivat kuluneen vuoden aikana muun muassa Nokian Renkaat ja Fortum, joiden Venäjä-riskit realisoituivat karulla tavalla. Nokian Renkaiden osake halpeni tänä vuonna yli 70 prosenttia ja Fortumin runsaat 40 prosenttia.

Vastavirtaan kulki lääkeyhtiö Orion, jonka osake kallistui vuoden aikana yli 40 prosenttia.

Teknologiayhtiöitä murjottu Wall Streetillä

Myös Yhdysvaltain osakemarkkinoilla vietettiin vuoden viimeistä pörssipäivää laskutunnelmissa. Laaja-alainen S&P 500 -osakeindeksi oli noin 0,8 prosenttia miinuksella perjantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Kuluneen vuoden aikana S&P 500 on lasketellut noin 20 prosenttia alaspäin. Kehitys on ollut heikointa sitten vuoden 2008, jolloin osakkeita runteli Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilta vyörymään lähtenyt maailmanlaajuinen finanssikriisi.

Yhdysvaltain keskeisistä osakeindekseistä myös Dow Jones ja Nasdaq olivat matkalla heikoimpaan vuositason suoritukseen vuoden 2008 jälkeen, kertoi sanomalehti Wall Street Journal.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli tippunut vuoden aikana suunnilleen 34 prosenttia. Perjantaina alkuillasta Nasdaq-indeksi oli vajaan prosentin pakkasella.

Sähköautoja valmistavan Teslan osakekurssi oli heikentynyt ennen perjantain pörssipäivää tänä vuonna noin 65 prosenttia. Yhtiön markkina-arvosta oli haihtunut vuoden alun jälkeen yli 700 miljardia dollaria.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on köyhtynyt tänä vuonna runsaat 130 miljardia dollaria. Hänen omaisuutensa arvo oli perjantaina noin 138 miljardia dollaria.

Sijoittajagurun salaisuudet: Näin levottomilla markkinoilla voi vaurastua 9:44
Näin levottomilla markkinoilla voi vaurastua, vinkkaa sijoittaja.

Lue myös:

    Uusimmat