Helsingin poliisin ylikomisariolle ei syytettä vaalirahoista – Syyttäjä: Hakola ei tiennyt saaneensa vaalitukea Mamma Rosa -ravintolalta

Helsingin poliisin ylikomisario Juha Hakola ei saa syytettä hänen vaalitukeensa liittyneestä lahjusepäilystä. Syyttäjän mukaan tapauksessa ei ollut syytä nostaa syytettä, koska Hakola ei tiennyt saaneensa vaalitukea Mamma Rosa -ravintolalta. Helsingin poliisi oli kestittänyt vieraitaan muun muassa siellä.

Hakolaa epäiltiin lahjuksen ottamisesta 2015-2019. Hakolan tehtäviin poliisissa kuului järjestää Helsingin poliisin vieraille ravintolapalveluita. Hakola oli tutkinnan mukaan ehdottanut seitsemän kertaa, että vieraat vietäisiin Kaukoravintolat Oy:n omistamaan Mamma Rosa -ravintolaan. Helsingin poliisi maksoi laskuja runsaalla 8000 eurolla.

Poliisin vieraita oli viety Mamma Rosaan jo ennen Hakolan ehdotuksia. Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan vieraita oli viety myös muihin ravintoloihin.

Hakola oli ehdolla vuosien 2015 ja 2019 eduskuntavaaleissa sekä 2017 kuntavaaleissa. Hakola sai Kaukoravintoloilta vaalitukea näihin yhteensä 3110 euroa. Yritys osti lippuja Turvallinen Suomi ry:n järjestämiin seminaareihin.

Hakolaa epäiltiin siitä, että hän olisi saamansa vaalituen takia ohjannut vieraita nimenomaan Mamma Rosaan.

Ei syytettä

Erikoissyyttäjä Anna-Riitta Rinkisen mukaan rikosta ei tapahtunut.

Hakolan mukaan hän ei tiennyt Kaukoravintolat Oy:n antamasta vaalituesta tai edes sitä, että juuri tämä yhtiö omistaa Mamma Rosa -ravintolan.

Varojen keräämisestä vastasi Hakolan vaalipäällikkö, joka oli tarjonnut seminaarilippuja entuudestaan tuntemalleen Kaukoravintoloiden toimitusjohtajalle. Vaalipäällikkö ei ollut puhunut Hakolan kanssa vaalituesta. Myöskään Kaukoravintoloiden toimitusjohtaja ei ollut keskustellut vaalituesta Hakolan kanssa.

– Lahjuksen ottaminen on rangaistava vain tahallisena, joten se edellyttää tietoa saadusta edusta. Näyttöä ei ole siitä, että Hakola olisi havainnut Mamma Rosan olleen vaalitukijoiden joukossa, erikoissyyttäjä Rinkinen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat