Helppoa leivontaa: Pannukakku maistuu koko perheelle

Pannukakku on helppo koko perheen suosikkiherkku.

Pannukakku on monessa suomalaisessa perheessä perinteistä arkiruokaa, jota tarjoillaan usein torstaisin hernekeiton kyljessä. Pannukakulla on kuitenkin mainettaan juhlavampi historia, sillä entisaikaan jopa häävieraille tarjottiin pala pannukakkua – ainakin Ahvenanmaallaa, jossa pannarilla on aina ollut erityisasema ruokapöydässä.

Perinteinen ahvenanmaalainen pannukakku eroaa tavallisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuria. Ahvenanmaan pannukakkua vaalitaan vieläkin paikallisena kansallisruokana.

Pannukakkutaikina on helppo valmistaa ja leivontapuuhiin voikin vallan hyvin osallistua myös perheen pienimmät, kunhan aikuinen on valvomassa uunin käyttöä. Perinteisiin pannareihin saa lisämakua laittamalla joukkoon esimerkiksi omenaa tai suklaata.

Perinteinen pannari

Herkulliseen pannariin saat lisämakua käyttämällä ohrajauhoja, mutta halutessasi voit tehdä pannukakun myös kokonaan vehnäjauhoilla. Kardemumma on piste i:n päällä ja antaa pannarille pienen säväyksen , mutta senkään käyttö ei ole pakollista.

Iso (reunallinen) uunipellillinen

1 l maitoa, laktoositonkin käy
4 munaa
3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
(1 tl vaniljasokeria)

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Sekoita kaikki pannukakkutaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan turvota uunin lämpenemisen ajan. Vuoraa leivinpaperilla iso reunallinen uunipelti ja voitele se rasvalla. Kaada siihen pannaritaikina. Paista uunin keskitasolla n. 25 min kauniin väriseksi.

Tarjoile mansikka(tuore)hillon kanssa.

Ahvenanmaan pannukakku

Tässä vaihtoehtona perinteisille puuroille on kauramannapuuro, jonka mukana hyvän maun lisäksi saadaan pannariin kuitua.

uunipellillinen

Puuro:
1,4 l maitoa
2 dl Myllyn Paras Manna- tai Kauramannasuurimoita

Lisäksi taikinaan:
4 kananmunaa
2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
¾ dl sokeria
(1 dl rusinoita)
½ tl suolaa
1½ tl kardemummaa
(1 tl kanelia)
1½ tl vaniljasokeria

Tarjoiluun:
250 g marjoja

Valmista löysähkö mannapuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita vähän jäähtyneeseen mannapuuroon muut pannukakun aineet. Kaada seos uunipellille voidellulle leivinpaperille ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. ½ tuntia kauniin väriseksi.

VINKKI: Pienemmässä lasisessa uunivuoassa valmistettuna pannukakusta tulee paksumpi.

Omenapannukakku

Terveellinen jälkiruoka tai välipala! Käytä pannukakkutaikinaan tummia jauhoja (esim. ohra- ja hiivaleipäjauhoja) ja laita päälle omenia, niin jo itsessään vähärasvainen pannari on entistäkin terveellisempi. Happamat omenat sopivat parhaiten pannariin.

Iso uunipellillinen

  • 8 dl maitoa (rasvatonta, tarvittaessa laktoositonta)
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 2 dl hiivaleipäjauhoja
  • ½ dl kolmen viljan leseseosta
  • 3 kananmunaa
  • (2-3 rkl tummaa sokeria)
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • Päälle:
  • n. 6 hapokasta pientä omenaa (kotimaisia runsaammin)
  • ½-1 tl kanelia
  • 2-3 rkl hunajaa

Laita uuni lämpenemään. Sekoita pannaritaikinan ainekset keskenään. Mikäli haluat laktoositonta, valmista taikina laktoosittomaan maitojuomaan. Anna taikinan turvota kunnes uuni on lämmin. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille.

Levitä taikinan päälle ohuita omenaviipaleita yhteen kerrokseen. Ripottele pinnalle kanelia ja valuta juoksevaa hunajaa (jos ei ole, lämmitä hunajaa mikrossa). Paista 200 asteisen uunin keskitasolla tai toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 min vaalean ruskeaksi. Varo paistamasta liikaa. Tarjoile sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai rahkan kanssa.

Reseptit: Arja Savela/ Myllyn Paras

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat