Mainos

Helpota nivelongelmia luontaisesti – nämä viisi ainetta auttavat

Niveliin liittyvät ongelmat ovat suomalaisten yleisimpiä vaivoja. Liikkuminen voi vaikeutua rasittavan työn tai urheilun seurauksena tai nivelruston kuluessa iän myötä. Nämä viisi ravintolisänä myytävää ja ulkoisissa nivelgeeleissäkin käytettyä ainetta auttavat saamaan reistailevat nivelet kuntoon.

1. Boswellia

Boswellia on ikivanha itämainen rohto, jota saadaan intialaisen Boswellia serrata -puun runkoon tehdyistä viilloista valuneesta ja kovettuneesta nesteestä. Tämän ulkonäöltään meripihkaa muistuttavan ja suitsukkeenakin käytetyn aineen tärkeä ominaisuus on tulehduksia hillitsevä vaikutus, jonka ansiosta turvotus vähenee ja nivelten liikkuvuus paranee. Boswellia ei ole Suomessa vielä kovin tunnettu, mutta sitä on ainakin yhtenä ainesosana nivelille tarkoitetussa ravintolisävalmisteessa.

2. Inkivääri

Inkivääri on suomalaisillekin tuttu mauste, jota on käytetty paljon myös rohdoksena erityisesti nivelongelmissa. Inkivääriä sisältävät ravintolisät olivat vielä vuosituhannen vaihteessa suosituimpia luontaistuotteena myytäviä valmisteita, kunnes hainrusto- ja vihersimpukkavalmisteet syrjäyttivät sen tästä asemasta. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi inkiväärin vuoden 2006 rohdoskasviksi.

3. Kurkuma

Trendimausteeksi noussut kurkuma on inkiväärin sukuinen maustekasvi, joka on tärkeä currymausteseoksen ainesosa. Kurkuman sisältämä kurkumiini hillitsee kipua ja tulehduksia ja sopii siksi inkiväärin tavoin nivelongelmiin. Sitä on saatavana myös ravintolisänä, ja Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsikin kurkuman vuoden 2010 rohdoskasviksi.

4. Glukosamiini

Glukosamiini on tärkeä ainesosa niveliä voitelevassa nivelnesteessä, joka suojaa luun päissä olevaa rustoa hankauksen aiheuttamalta kulumiselta. Lisäksi se aktivoi rustosoluja tuottamaan rustolle tärkeitä aineita. Pakastekuivattu vihersimpukkajauhe on suosittu luontainen glukosamiinin lähde. Glukosamiinisulfaattia valmistetaan lääke- ja ravintolisäkäyttöön äyriäisten kuorista ja nykyään myös kasvitärkkelyksestä.

5. Kondroitiini

Erityisten rustosolujen eli kondrosyyttien tuottama yhdiste, kondroitiinisulfaatti, on ruston rakenteelle välttämätön aine. Lisäksi se hillitsee elimistön entsyymitoiminnan aiheuttamaa ruston hajoamista. Kondroitiinisulfaattia saadaan perinteisesti rustokalojen kuten haiden tukirangasta (hainrustouute), siipikarjan kuten kanan ja ankan rustosta sekä naudasta ja siasta.

Kaikkia näitä aineita voidaan sisällyttää ulkoisesti käytettäviin nivelgeeleihin ja -voiteisiin, mutta ne ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia myös sisäisesti nautittuina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja