Helpot kikat muistin treenaamiseen – hyödynnä arkea

Muistikerhon vetäjä paljastaa parhaat tavat, joilla omaa muistiaan voi pyrkiä parantamaan.

Muistikerhon vetäjä Aino Ylä-Jarkko pitää tärkeänä, että muistivinkit liittyvät omaan arkielämään.

– Arkielämän asioiden muistaminen on tärkeää. Muistivinkkien olisi hyvä liittyä omaan elämänpiiriin, Ylä-Jarkko sanoo.

– Toisaalta muistamisen ajatteleminen voi ahdistaa, kun joka puolella kerrotaan muistisairauksien lisääntymisestä.

Ylä-Jarkon mukaan unohtamiseen pitäisi suhtautua suopeasti ja sille pitää voida nauraa. Muistamisen harjoittelun tulisi olla hauskaa puuhaa.

Vinkkejä muistin virkistämiseen

Mieti, mitä asioita omasta ympäristöstäsi on tärkeää muistaa. Puhelinnumeroista kannattaa tallentaa mieleen ainakin oma ja muutaman läheisen numerot. Muistuuko mieleen lasten ja lastenlasten syntymäpäivät? Entäs auton rekisterinumero? Myös lähiympäristön katujen nimiä voi painaa mieleen omaksi virkistyksekseen sekä tietä kysyvien neuvomiseksi.

Kirjoita tärkeät asiat heti muistiin. Almanakkaa ja kynää on hyvä kantaa mukana, jos tärkeiden asioiden kirjaaminen puhelimen muistiin tuntuu hankalalta. Pitkää kauppalistaa ei tarvitse muistaa ulkoa, mutta lyhyen listan painaminen mieleen on hyvä muistiharjoitus.

Kertaus vahvistaa oppimista ja muistamista. Yritä jälkikäteen muistella, mitä lukemassasi kirjassa viimeksi tapahtuikaan. Entä mitkä olivatkaan tämän aamun uutisotsikot? 

Keskity olennaiseen. Mieti asioiden tärkeysjärjestys ja etene sen mukaan. Keskity yhden asian hoitamiseen kerrallaan, sillä monen asian yhtenaikainen suorittaminen johtaa helposti jonkin asian unohtamiseen. Keskity myös todella kuuntelemaan, ei vain kuulemaan, mitä sinulle sanotaan.

Pidä huolta itsestäsi. Tee muistiharjoituksia ollessasi virkeä. Ole utelias ja riko rutiineja, se piristää. Fyysisellä kunnolla ja terveellisellä ruokavaliolla edesautat myös muistisi toimintaa. Esimerkiksi luonnossa liikkumalla saat hyvää liikuntaa ja tuuletat samalla ajatuksiasi.

Miten kielten opiskelu voi auttaa parantamaan ja ylläpitämään muistia? Katso Studio55.fi-lähetys aiheesta.

Kielten opiskelusta apua muistille 24:52

Lue myös:

    Uusimmat