Hellekuolemat lisääntymässä kaikkialla – eniten kärsivät köyhät

Pitkään jatkuvat kovat helteet ovat terveysriski jo nyt, mutta tulevaisuudessa helleaaltojen aiheuttamat kuolemat tulevat todennäköisesti lisääntymään ympäri maailmaa. Pahimmat vaikutukset ovat trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla, mutta hellekuolleisuus tulee kasvamaan myös Euroopassa ja muualla.

Tutkimusten mukaan helleaallot tulevat ilmastonmuutoksen myötä yleistymään, ne ovat pahempia ja kestävät pitempään. Tämän seurauksena pahimmassa tapauksessa helleaaltojen aiheuttamat kuolemat voivat jopa nelinkertaistua monissa Australian suurkaupungeissa, mutta suurimmat vaikutukset kohdistuvat todennäköisesti köyhien maiden huono-osaisiin, jotka asuvat tiheästi asutuissa kaupungeissa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Tutkijat toivovat ongelmien ennaltaehkäisyä

Tiedot perustuvat laajaan yli 20 maata kattavaan mallinnukseen, jossa pyrittiin arvioimaan helleaaltojen vaikutuksia vuosina 2031–2080. Mallinnuksessa huomioitiin mm. kasvihuoneilmiötä edistävät päästöt, eri maiden valmiudet kohdata helleaaltojen haittoja sekä väestön tiheys.

Mallinnuksensa perusteella tutkijat toivovat maailman valtioiden panostavan ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin sekä hellekuolemien ehkäisyyn hyvissä ajoin.

Haitat kohdistuvat tiettyihin ryhmiin

Helteiden haitat kohdistuvat varsinkin pitkäaikaissairaisiin sekä kotona ja hoitolaitoksissa oleviin vanhuksiin. Suomessa pitkät hellejaksot vuosina 2003 ja 2010 johtivat tutkitusti useampiin satoihin ennenaikaisiin kuolemiin näissä ryhmissä.

Tulokset julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja