Mainos

Helena Petäistö: "Tällaista ilmiötä ei EU-vaaleissa ole koskaan aikaisemmin nähty – ulkopuoliset, vihaiset voimat odottavat populistien nousua"

12:36

MTV Uutisten entinen kirjeenvaihtaja, EU-asioihin perehtynyt toimittaja Helena Petäistön mukaan tänään käydyt vaalit ovat erittäin tärkeät Euroopan Unionille. Erityisen jännittävää on näydä, minkalaisen kannatuksen saavat ulkopuolisten voimien tukemat populistiset puolueet. 

MTV Uutisille vaalitulosta ennakkoäänten perusteella kommentoinut Petäistö toivoo Brusseliin sekoitusta sekä nuoria että vanhoja EU-edustajia. 

– Ihannetilanne olisi se, että siellä olisi sekoitus kokeneita konkareita ja uusia meppejä. Kokeneita siksi, että siellä on suuria isänmaan asioita, joita suomalaisten pitäisi ajaa ja siinä tarvitaan kokomusta ja taitoja.

– Nuoria siksi, että he pääsevät sinne oppimaan. Paras koulutus tulevalle ministerille on viiden vuoden kakku EU-parlamentissa, Petäistö sanoo.

Dramaattiset vaalit 

Petäistö sanoo, että nämä vaalit ovat dramaattiset siksi, että mukana on paljon elementtejä, joita ei ole aikaisemmin ollut.

– Koskaan historiassa ei ole ollut yhtä aikaa näin paljon vihamielisiä, ulkopuolisia tahoja valvomassa ja tarkkailemassa sitä, mitä EU:ssa tapahtuu.

Petäistön mukaan ulkopuoliset voimat odottavatkin nyt Euroopan populistien nousua enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Venäjä, Kiina, mutta myös EU:n liittolainen Yhdysvallat toivovat heikkoa EU:ta. Tällaista ilmiötä ei vaaleissa ole koskaan aikaisemmin nähty. Siksi on erittäin jännittävää nähdä, miten populistipuolueet pärjäävät.

Itävallan esimerkki on myös osoittanut, että populistipuolueilla on todellisia yhteyksiä ainakin Venäjään.

– Itävallan esimerkki oli hyvin dramaattinen, niihin vaaleihinhan Venäjä pääsi vaikuttamaan. Tämä on säikäyttänyt eurooppalaisia.

Populistit heikentävät EU:ta sisältä

Euroopan äärioikeisto on kuitenkin sirpaleinen, mutta se on Petäistön mukaan myös koko parlamentin ongelma.

– Koko parlamentti on paljon pirstoutuneempi kuin ennen ja se muuttaa parlamenttia ihan selvästi.

– Populistipuolueet voivat myös heikentää EU:ta sisältäpäin.

Petäistön mukaan pelättyä hieman vilkkaammaksi noussut äänestysinto kertoo todennäköisesti siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet näiden olevan poikkeuksellisen tärkeät vaalit.

– On paljon tärkeitä asioita, joita on pakko hoita yhdessä, kuten ilmastonmuutos, maahanmuutto ja terrorismin torjunta.

Angela Merkel sai jatkomandaatin

Yksi merkittävä tulos vaaleissa on jo saatu, Petäistö sanoo.

– Saksan CDU eli Angela Merkelin puolue on voittanut vaalit. Se on hyvä signaali ja osoittaa, että jatkuvuus pysyy ja Merkel luultavasti jatkaa liittokanslerin virassa. Muuten hän olisi todennäköisesti joutunut luopuman paikastaan aikaisemmin.  

– Ranskassa Marine Le Pen on ollut vahvoilla mielipidemittauksissa, mutta keltaliivien kanssa vaikeuksissa olleen presidentti Emmanuel Macronin pitäisi ehdottomasti vaalit voittaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja