Heikko taloustilanne näkyy suomalaiskodeissa: Pikkurahan remonttivinkit!

Lähes kolmannes suomalaisista on lykännyt kotinsa remonttia yleisen taloustilanteen takia, paljastaa kysely. Huonot talousuutiset ovat saaneet ihmiset aiempaa varovaisemmiksi ja nyt houkuttavat edulliset sisustusratkaisut.

Syksy on remontoimisen kulta-aikaa, mutta tänä syksynä moni on päättänyt siirtää remonttia tuonnemmaksi tai nipistänyt mittavat suunnitelmat edullisempaan sisustamiseen, kuten maalaamiseen. Teknoksen kyselyn mukaan noin 30 prosenttia suomalaisista on vähentänyt kotinsa remontointia huonon yleisen taloustilanteen takia.

– Huonot talousuutiset vaikuttavat selvästi ihmisten omaan arkeen, vaikka ei aina tarvitsisikaan. Toisaalta yli puolet kuitenkin kertoo, että innokkuus kodin remontoimiseen ja sisustamiseen on pysynyt ennallaan, kertoo Teknoksen värisuunnittelija Taina Jyrkkärinne.

Säästäminen remonttikustannuksissa lisännee entisestään suomalaisten itse tekemisen innokkuutta. Kyselyn mukaan jopa 80 prosenttia vuosittain kotiaan sisustavista suomalaisista maalaa kotinsa seinät itse.

– Suomalaiset ovat vahvasti tee se itse -kansaa. Oman käden jäljen näkeminen tuottaa tietysti mielihyvää ja ylpeyttä. Monet remonttihommat, kuten maalaaminen, onkin helppo tehdä itse, jos vain innostusta riittää, Jyrkkärinne pohtii.

Uutta ilmettä edullisesti – suomalainen luottaa vaaleaan

Ehostamista kaipaavaa kotia ei välttämättä tarvitse lähteä remontoimaan suurella budjetilla ja raskaalla lekalla. Yllättävän pienetkin muutokset saavat kodin ilmeen näyttämään uudelta ja raikkaalta.

– Esimerkiksi jo perinteeksi muodostuneella tehosteseinällä saa helposti tuotua huoneeseen särmää. Yhden seinän voi maalata esimerkiksi tumman lilalla ja muut seinät vaalealla, hieman keltaiseen taittuvalla sävyllä. Myös mustavalkoinen toimii aina, Jyrkkärinne neuvoo.

Harvan suomalaisen kotona törmää esimerkiksi värikkäisiin keittiön kaappeihin tai räväkkään seinäpintaan. Suomalaiset maalaavatkin seinänsä usein mieluiten valkoisella tai muulla neutraalilla sävyllä. Kyse ei niinkään ole kokeilunhaluttomuudesta, vaan yksinkertaisesti valosta.

– Vaaleilla sävyillä saadaan maksimoitua valon määrä pitkän ja pimeän talven keskellä. Toki vaaleat ja neutraalit sävyt ovat myös ajattoman tyylikkäitä, Jyrkkärinne puolustaa.

Jos mielii esimerkiksi keittiöön uutta ilmettä, mutta rahkeet eivät riitä kunnostamaan koko kyökkiä, pienelläkin vaivalla voi saada aikaan yllättävän muodonmuutoksen. Pelkästään keittiökaappien ovien vaihtaminen tai maalaaminen vaalealla sävyllä kohottaa ilmettä nykyaikaiseksi. Myös kuluneiden yksityiskohtien, kuten listojen ja ovenkarmien, kunnostaminen siistii tunnelmaa.

Näin saat uutta ilmettä kotiin edullisesti

• Ehosta yleisilme: Kodin yleisilmettä saa helposti ehostettua karsimalla tavaroita ja maalaamalla seinät. Puhtaat ja tasaisen väriset seinät heijastavat kauniisti valoa. Jo yhden seinän maalaaminen tekee ihmeitä. Lisäksi tavaroiden karsimisella tilaan saa avaruutta ja koti tuntuu siistiltä.

• Siisti kuluneet ovenkarmit ja listat: Pienetkin kuluneet yksityiskohdat saavat usein kodin näyttämään nuhjuisemmalta kuin se oikeasti onkaan. Hio ja maalaa vanhat listat ja ovenkarmit.

• Tuunaa keittiön kaapit: Vanhankin keittiön saa näyttämään nykyaikaiselta helposti maalin avulla. Usein riittää, että maalaa vain keittiön kaappien ovet jollakin vaalealla sävyllä. Tarkista ensin ovien materiaali ja valitse siihen sopiva pohjamaali. Muista myös putsata välitilan seinän saumat – likaiset saumat saavat kaakelitkin näyttämään nuhjuisilta.

• Leikittele pienillä sisustuselementeillä: Olohuone ei aina kaipaa uutta sohvaa, pelkkä sisustustyynyjen vaihtaminen luo uutta tunnelmaa.

• Tarkista värimaailma: Jos kodissa käyttää kaikkia sateenkaaren värejä, voi ilme näyttää sotkuiselta. Valitse muutama väri ja leikittele sävyjen eri tummuusasteella.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja